Един от всеки четирима европейци описва финансовото си положение като

...
Един от всеки четирима европейци описва финансовото си положение като
Коментари Харесай

Всеки четвърти европеец смята финансовото си състояние за несигурно

Един от всеки четирима европейци разказва финансовото си състояние като „ нестабилно “, повече от половината виждат сериозен риск то да стане такова през идващите месеци, а 80% към този момент са били принудени да вършат сложни избори за харчене съгласно изследване, представено от „ Гардиън “.

Докато рецесията с разноските за живот, водена от високите цени на силата, необузданата инфлация и войната на Русия против Украйна, стяга хватката си, изследването в шест страни за френската неправителствена организация за битка с бедността Secours Populaire рисува тревожна картина на „ континент на ръба “.

Над половината (54%) от повече от 6 хиляди души във Франция, Германия, Гърция, Италия, Полша и Обединеното кралство са декларирали пред организация „ Ипсос “, че тяхната

покупателна дарба е намаляла през последните три години - най-много поради по-скъпите храни, горива, отопление и сметки за наем.

Най-силно засегнатата страна е Гърция, където 68% от интервюираните споделят, че покупателната им дарба е намаляла „ доста “ или „ ненапълно “ от 2019 година, следвана от 63% във Франция, 57% в Италия, 54% в Германия, 48% във Англия и 38% в Полша.

Около 80% от интервюираните декларират, че към този момент са били принудени да създадат обилни взаимни отстъпки,

в това число понижаване на пътуванията (62%) или отоплението (47%), взимане на заеми от другари или семейство (42%), намиране на втора работа (40%) и пропускане на хранене (29%).

В шестте страни 64% показват, че в този момент „ постоянно “ или „ от време на време “ не могат да решат какво още да лимитират, защото към този момент са лимитирали каквото могат, а 27% постоянно или от време на време се опасяват да не изгубят дома си.

Средно към 27% от респондентите в шестте страни споделят, че финансовото и материалното им състояние е „ нестабилно “,

дефинирано като „ един непредвиден разход може да промени всичко “, до момента в който 55% споделят, че би трябвало да извърнат внимание.

Бъдещето обаче наподобява по-лошо за мнозина: болшинството от европейците (55%) считат, че са изправени пред доста или ненапълно забележителен риск от изпадане в неустановеност през идващите месеци - като всеки пети (17%) прави оценка опцията като доста огромна.

Италианците и гърците са най-загрижени, надлежно със 70% и 68% доста или ненапълно загрижени.

Около 47% от интервюираните във Англия споделят, че считат, че рискът от неустановеност е забележителен, както и 42% от тези във Франция.

По-специално родителите са усетили напрежението, демонстрира изследването. Голямо болшинство (72%) в шестте страни декларират, че са понижили личните си развлекателни действия (76%), фризьорски и козметични процедури (72%) и бюджет за облекла (72%), с цел да запазят качеството на живот на децата си.

Почти половината от родителите (48%) в шестте страни също по този начин показват, че постоянно понижават храната си, с цел да нахранят децата си,

до момента в който 66% споделят, че са били принудени да лимитират дейностите на децата си, в това число излети и ваканции.

Средно 49% - в това число 50% в Обединеното кралство - от родителите се тормозят, че няма да могат да посрещнат потребностите на децата си в бъдеще, до момента в който 33% споделят, че към този момент не са в положение да подсигуряват, че диетата на децата им е толкоз разнообразна, колкото биха желали.

Проучването демонстрира поразителни разлики сред страните, що се отнася до това кои групи се считат за най-застрашени от изпадане в беднотия: пенсионери в Германия (61%), по-млади хора в Италия (57%) и в Обединеното кралство фамилиите с един родител (55%).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР