Един от оцелелите описва стрелбата с автомати Калашников като дъжд,

...
Един от оцелелите описва стрелбата с автомати Калашников като дъжд,
Коментари Харесай

Животът и смъртта на Томас Санкара: Президентът, който даде името на Буркина Фасо

Един от оживелите разказва стрелбата с автомати Калашников като дъжд, падащ върху ламаринен покрив. За броени минути Томас Санкара, младият и харизматичен президент на Буркина Фасо, пада мъртъв.

На власт единствено за 4 години, Санкара съумява да вкара необятни промени, които дават повече свободи на дамите, усъвършенстват грамотността на популацията и оказват помощ на околната среда. Той даже преименува страната, като размени френското й колониално име „ Горна Волта “ с „ Буркина Фасо “ или „ Земя на праведните хора “.

Но не всички са удовлетворени от промените на Санкара. Някои се усещат застрашени от антиимпериалистическата му позиция; други пък го намират в най-хубавия случай за екстравагантен – а в най-лошия – за жесток и тягостен.

Въпреки че множеството показват като отговорен за убийството му неговия някогашен другар Блез Компаоре, някои се отново чудят дали Франция не е имала пръст в гибелта му…

Томас Исидор Ноел Санкара израства в бързо изменящ се свят. Роден на 21 декември 1949 година във френската колония Горна Волта, той навършва пълноправие, когато силата на Франция стартира да понижава – през 1960 година Горна Волта се отърсва от оковите на колониализма и афишира своята самостоятелност.

Санкара също има самостоятелен дух. Въпреки че неговите родители католици се надяват синът им да стане духовник, той имаше други планове. За тяхно страдание, вместо това Томас Санкара става боец.

В армията той гълтам нови хрумвания за света: чете за революционерите, до момента в който живее във Франция, и следи по какъв начин се развива гражданска война в Мадагаскар в действително време. Той даже взе участие в пердах през 1974 година по време на граничен конфликт със прилежащо Мали, от който Санкара излиза като воин.

„ Войник без политическо обучение е просто един нарушител с власт “, ​​размишлява той, до момента в който е ситуиран в Мадагаскар. И след ролята си в спора в Мали, Санкара написа, че е „ надълбоко угрижен “ от „ несправедливата и безполезна борба. “

Несправедлив или не, Томас излиза от граничния спор като социална персона – а неговата звезда ще изгрее, когато политическата неустойчивост раздрусва страната. През 1983 година 33-годишният юноша е определен за министър-председател на Жан-Батист Уедраого, който завзема властта при държавен прелом година преди този момент.

Но той не устоя дълго като министър-председател. По-големи неща бяха на хоризонта.

 Jean-Baptiste Ouédraogo at book signing

Жан-Батист Уедраого

Като министър-председател постоянно влиза в пререкания с Жан-Батист. Президентът е закостенял и „ “ападно насочен “; Санкара пък е напредничав и уверен антиимпериалист.

До май 1983 година на Уедраого му идва задоволително – той уволнява министър-председателя си и го хвърля в пандиза. Но приятелят и приятел на Санкара Блез Компаоре провежда августовския държавен прелом, който отстранява Уедраого от власт. От пепелта на този прелом Томас Санкара се въздига като новия президент на Горна Волта.

Целта на преврата, споделя Санкара на народа на Горна Волта два месеца по-късно, е „ да отстрани империалистическото владичество и експлоатация; и да прочисти провинцията от всички обществени, стопански и културни спънки, които я държат в изостанало положение. “

През идващите четири години вкарва редица трагични промени, които трансформират страната – в някои случаи безусловно. На първата годишнина от президентството си той трансформира името „ Горна Волта “ на „ Буркина Фасо “, което почти се превежда като „ Земя на честните хора “ на два от локалните й езика.

Под негов контрол 2,5 милиона деца са имунизирани против заболявания като менингит и морбили, равнището на просветеност нараства от 13% през 1983 година до 73% през 1987 година с помощта на новото гратис и наложително обучение, и 10 милиона дървета са засадени, с цел да се предотврати опустиняването.

Санкара също по този начин подкрепя дамите в Буркина Фасо, забранявайки практики като полигамия, насилствените бракове и гениталното осакатяване и приветства дамите в функции на високо равнище в неговото държавно управление.

Санкара също по този начин понижава заплатата си на 450 $ на месец, заменя държавния Мерцедес с по-евтино Рено и даже отхвърля климатик в кабинета си, защото това е разкош, който малко на брой могат да си разрешат.

На международната сцена пък той е мощен във връзка с независимостта на Африка. „ Ние одобряваме като наша доктрината мнението, че европейците не би трябвало да се намесват в американските каузи “, споделя Санкара пред Организация на обединените нации през 1984 година „ Точно както Монро сподели: „ Америка за американците “ през 1823 година, ние повтаряме това през днешния ден, като споделяме „ Африка за африканците “.

Пред своите съграждани той предизвестява „ който те храни, те управлява “ и упорства Буркина Фасо да бъде самодостатъчна.

Но не всички се възхищават на амбициозния млад президент. Феодалите недоволстват, че е преразпределил земите им, популяризира се слух, че съперниците на Санкара са измъчвани, а някои презират по-нестандартните му нареждания като да вземем за пример, държавните чиновници да носят облекла единствено от локален памук.

Освен това международни сили като Съединените щати следят с неодобрение по какъв начин Санкара укрепва връзките си с Муамар Кадафи в Либия и Фидел Кастро в Куба. Президентът даже носи седефен револвер, подарен му от Ким Ир Сен.

„ Санкара стига по-далеч от нужното съгласно мен “, сподели френският президент Франсоа Митеран.

По думите на Компаоре, група мъже, лоялни към него, чуват, че Санкара възнамерява да го убие. И по този начин, те удрят първи. На 15 октомври 1987 година те устройват засада на Санкара на път за съвещание на държавното управление.

Западен посланик, който беседва с един от оживелите телохранители на президента, разказва убийството:

„ Санкара подвигна ръце и сподели: „ Вземете ме. Аз съм този, който желаете. “ Хората на Блез го обсипаха с огън от Калашников и по-късно го довършиха с граната.

След като погребват него и хората му в немаркиран гроб, Блез Компаоре поема президентството. Той задържа властта в Буркина Фасо, до момента в който не е заставен да подаде оставка през 2014 година след национални митинги.

 Blaise Compaoré 2014 White House (cropped)

Блез Компаоре

Днес Томас Санкара е считан за воин в Буркина Фасо. Лицето му украсява стикери и тениски, а в столицата на страната Уагадугу има даже огромна негова скулптура.

Но остават въпроси за гибелта му. Въпреки че Компаоре постоянно е отричал категорично да е поръчвал убийството на Санкара, той и 13 други мъже сега са съдени за гибелта му. (Компаоре, който живее в заточение в Кот д’Ивоар, е съден задочно.)

„ Чакахме този миг “, споделя Мариам Санкара, вдовицата на Томас. Въпреки че е уверена, че Компаоре е провел гибелта на брачна половинка й, Мариам счита, че той е имал помощ и от Франция.

Всъщност Франция от дълго време е изправена пред сходни обвинения; френският президент Еманюел Макрон даже се съгласява да изпрати редица разкрити документи на Буркина Фасо за обзор през 2017 година Той обаче не изпраща нито един от Франсоа Митеран, чието председателство се припокрива с това на Санкара.

Въпреки че животът и президентството му са прекратени прибързано, наследството му остава значимо за мнозина, които живеят в Буркина Фасо през днешния ден. Самият Санкара схваща това, отбелязвайки седмица преди да почине: „ Революционерите като персони могат да бъдат убити, само че не можете да убиете хрумвания. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР