Един от най-запомнящите се моменти на коледната празнична вечеря е,

...
Един от най-запомнящите се моменти на коледната празнична вечеря е,
Коментари Харесай

Да приготвим перфектната коледна пуйка

Един от най-запомнящите се моменти на коледната празнична вечеря е, когато поднесем вкусна, сочна и ароматна пуйка на масата.

Всеки сграбчва вилиците си при типа на съвършено златисто-кафявата птица, с ослепителен тип с апетитен усет.

Уверете се, че вашата пуйка ще бъде приготвена вярно, като следвате тези елементарни препоръки за подготовка, култивиране и печене на главния артикул за празничната вечеря:

Размразяване на пуйката:

Ако сте купили пуйката седмица по-рано, замразете незабавно, или купете ден-два по-рано и я приберете в ледник.

Размразете си пуйката в ледник за 24 часа. Извадете я ден преди да я готвите, а може да я размразите и по-бързо, като я покриете със студена вода в мивката и подменяте водата на всеки половин час. Не разопаковайте замразена пуйка преди топене. За най-хубаво качество на птицата, не се замразява наново.

Печене на пуйката

Купете си пуйка с изскачащ таймер или свирка, които обезпечават вярното време за готвене. Намажете пуйката със студено пресован зехтин. Поставете с пуешките гърди нагоре на стойка или скара в плитка тава. Гответе в пещ или фурна, авансово загрята до 165 ° С.

 коледна пуйка

За не пълнени пуйки е добре да се слага филиз или два целина, подправки и нарязани лук и шепа магданоз в кухината, с цел да поддържат месото влажно и сочно.

Покрийте птицата с фолио хлабаво върху пуйката, с цел да се предотврати несъразмерното препичане. През последния половин час на готвене отстранете фолиото и допечете без него. Пуйката е подготвена, когато термометър забит в месото демонстрира към 85° С и на плънката е 75° С.

Никога не гответе отчасти пуйката, гответе до цялостната подготвеност. За по-лесно разсичане след опичане оставете пуйката покрита с алуминиево фолио за най-малко 20мин, по този начин ще се запазят соковете в птицата и тя ще остане сочна.

Плънка за пуйката:

Съставките за вкусна плънка са безкрайни. Просто бъдете изобретателни. За обичайната плънка прибавете лук, целина, нарязани моркови и магданоз.

Добавете портокалов сок или мандарина, вино, кори от портокал, ябълки на кубчета, стафиди, подправете с мащерка и канела за по коледен мирис. Допълненията могат да включват и гъби, кестени, пресни или сушени боровинки, бадеми или орехи. Пригответе плънката тъкмо преди да сложите пуйката във фурната.Всичко би трябвало да се сготви незабавно и да се изпълни преди термичната обработка на птицата.

Пълни се до шията от основната празнина с квалифицираната плънка. Не я пълнете компактно, не натъпквайте плънката, тъй като при печене тя ще се разшири и пуйката няма да се сготви вярно. Когато пуйката и плънката са подготвени, извадете плънката и поставете в купа за сервиране.

Ако сте решили да приготвите пуешко за вашата празнична софра, предлагаме да опитате нашите предписания за:

- печена пуйка;

- пълнена пуйка;

- пуешки пържоли;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР