Един от най-великите треньори в историята на българската лека атлетика

...
Един от най-великите треньори в историята на българската лека атлетика
Коментари Харесай

На 74-годишна възраст почина треньорът по лека атлетика Георги Димитров

Един от най-великите треньори в историята на българската лека атлетика Георги Димитров е напуснал този свят на 74-годишна възраст, оповестява уеб сайтът за лека атлетика и спорт на Александър Вангелов .
Георги Димитров.
Димитров е роден на 5 май 1948 година в Бойчиновци, Монтанска област. Той е някогашен играч в хвърлянето на копие и през 70-е години на предишния век започва работа като треньор, която носи едни от най-значимите триумфи в историята на родната лека атлетика. Най-голямото достижение в треньорската кариера на Димитров е олимпийската купа на 100 метра с трудности на Йорданка Донкова през 1988 в Сеул, Южна Корея. Донкова слага и международен връх в дисциплината - 12.21 секунди, който е втори във безконечната международна класация след достижението на планетата на Кендра Харисън от 2016-а година. Рекордът на българката оцеля 28 години. Под управлението на Димитров Гинка Загорчева слага международен връх на 100 метра с трудности и победи със международната купа, а дружно с Донкова вършат дисциплината " българска " с помощта на многочислените си триумфи и достижения.

Димитров работи с всички дисциплини в леката атлетика. Съпругата му Валентина печели международна университетска купа на седмобой през 1977. Ваня Стамболова е европейска шампионка на 400 метра през 2006 и една от най-силните в света на тази дисциплинираност, както и на 400 метра с трудности и 800 метра.

Венелина Венева-Матеева е вицешампионка на Европа в скока на височина през 2006 под управлението на Димитров. Десетки са класните спортисти, реализирали върхове и завоювали медали с помощта на подготвителната система на Димитров, а той предава опита си и в чужбина. В последните години наставникът работеше с дребни деца в пловдивския клуб " Енерджи ".

Поклон пред светлата му памет! /БГНЕС, БНР
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР