Един от най-ранните начини за откриване на газ в мините

...
Един от най-ранните начини за откриване на газ в мините
Коментари Харесай

Защо точно канарчетата се използвали в мините?

Един от най-ранните способи за разкриване на газ в мините бил да се употребяват в качеството на газоанализатори канарчета.

Канарчетата са доста чувствителни към газове и умират даже от дребни примеси във въздуха. В предишното миньорите постоянно взимали със себе си подземен клетка с канарче и по време на работа следили птицата.

Ако тя внезапно почне да демонстрира признаци на безпокойствие или падне, хората бързо напускали мината. Освен това, тези птички могат да пеят, което се явявало и звукова тревога. Докато към момента чувате пеене, може умерено да работите.

В продължение на няколко века в английското минно законодателство било категорично маркирано, че в мините би трябвало да се държат канарчета за разкриване на изтичащ газ. Птичките са употребявани в тази си роля до 1986 година

Днес дребните пернати са сменени от високите технологии. Но дори в наши дни няма организъм или устройство, което е по този начин сензитивно към газ и по този начин бързо да реагира, както организмът на канарчето.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР