Един от най-известните метеорни потоци, наблюдаван от любителите астрономи, настъпва

...
Един от най-известните метеорни потоци, наблюдаван от любителите астрономи, настъпва
Коментари Харесай

Пикът на метеорния поток Леониди настъпва тази нощ

Един от най-известните метеорни потоци, следен от феновете астрономи, настава в средата на ноември.
Метеорният поток Леониди към този момент може да се следи при ясни нощи, като пикът му следва в нощта против петък, заяви за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ " Св. Климент Охридски ".
Потокът е деен от 6 до 30 ноември, с най-много за 2022 година на 18 ноември към 01 ч. българско време. В нощта на максимума радиантът на потока в съзвездието Лъв ще изгрее към 23:10 ч. за региона на София, сподели физикът. Скоро по-късно - в 00:53 ч., ще изгрее и Луната с 37% осветлен диск и в неголяма степен тя ще затруднява образните наблюдения до края на нощта. Поради облачността над страната по-голям късмет за сполучливи наблюдения в нощта против 18-и ще има от Северна България, посочи Маркишки. 
По време на максимума на Леониди, в безлунна нощ и надалеч от светлините на градовете, могат да се наброят към 15 бързи синьо-зеленикави метеора за час, предвижда той. 
Потокът се поражда от метеорни роеве, отделили се в галактическото пространство от кометата 55P/Tempel-Tuttle (Темпъл-Тътл), която има интервал към 33 години. Затова през същия интервал потокът Леониди се следи във тип на метеорни дъждове. Последният подобен бе през 2002 година, с активност към 3 500 метеора на час, сподели физикът.
Леонидите са извънредно известни за феновете астрономи, тъй като всекидневно провокират впечатляващи небесни спектакли, отбелязва Юнайтед прес интеренешънъл. Метеорни дъждове са хиляди метеора в минута са следени през 1833 година, 1866 година, 1966, 1999 година
Очакванията за тази седмица не са за толкоз зрелищни дъждове, писа организацията. Според специалистите от Американското метеорно сдружение Михаил Маслов и Микия Сато, тези дни Земята минава през поток от по-отдавнашни остатъци на кометата 55P/Tempel-Tuttle. Ако изчисленията им са правилни, ще могат да се следят от 50 до 200 метеора в час.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР