Един от най-богатите хора в историята на човечеството, основателят на

...
Един от най-богатите хора в историята на човечеството, основателят на
Коментари Харесай

Джеф Безос поставя 150-метров часовник, който ще работи 10 000 години

Един от най-богатите хора в историята на човечеството, създателят на Amazon Джеф Безос с капитал към 0,1 трилиона $, стартира инсталирането на напълно машинален 152-метров часовник в непристъпна планина, който ще демонстрира относително тъкмо време през идващите най-малко 10 000 години.
Механизмът на 10,000 Year Clock употребява термичните цикли на деня и нощта със синхронизация по Слънцето по пладне.



За Безос, новият план с цена $42 милиона не е просто за авторитет. Това е самобитен знак на дълготрайното обмисляне , при което се мисли освен за днешния ден, и времето не се мери с дни и години и даже не и с десетилетия – а с столетия и хилядолетия. Джеф Безос се надява, че 10000-ят часовник ще помогне на хората да осъзнаят, че техният живот е единствено краткотраен момент в историята и че би трябвало да се мисли за бъдещето. Далечното бъдеще. Да оставим суетата и да да се заемем с работа, която има значение, която е по-важна от парите.

„Докато този часовник работи, Съединени американски щати вероятно ще престане да съществува. Цели цивилизации ще се появят и изчезнат. Ще бъдат измислени нови системи за развиване и ръководство на обществото. Вие не можете да си визиите света – и никой не може, в който ще работи този часовник“ – сподели Безос.

За новия часовник е прокопана комплицирана система от тунели и пещери. Подготовката на плана е лишила цели 7 години, а в този момент стартира самото монтиране на гигантския часовник.

В уеб страницата 10,000 Year Clock се споделя, че да се стигне то това място напълно не е елементарно: до най-близкото летище с автомобил се стига за няколко часа, належащо е алпинистко съоръжение и би трябвало да се знае точния маршрут.



Освен главната пещера, прокопани са и още 5 паметни пещери с размер на елементарна стая. Това са самобитни музеи, отдадени на достиженията на човечеството към даден стадий на времето. Стаята, отдадена на навършването на 1 година от работата на Часовника е превърната в планетариум: показани са планетите на Слънчевата система и земната Луна, както и всички междупланетни сонди, изстреляни от Земята през 20 век. Точният час към този момент е заложен и когато след 1 година той настъпи, обектите в планетариума ще се задвижат.

Стаите за 10, 100, 1000 и 10 000 годишнини към този момент не са обзаведени. За тях е очакван специфичен механизъм, който може да задейства несъмнено събитие в тъкмо заложения юбилеен час.

За анимацията на десетгодишния празник към този момент хрумвания няма, само че в случай че имате сходна концепция, можете да я споделите на [email protected].



Строителството и инсталирането на Часовника се прави от фондацията „Дългото настояще“ (The Long Now Foundation), на която Безос даде цели $42 милиона. Основният реализатор е Swaggart Brothers Cementation Inc.

В изявление за Wired визионерът бе запитан, по какъв начин се отнася към това, което прави в Amazon. Отговорът е забавен:

„Всичко това подхожда на моя светоглед. Ако всичко, върху което работите изисква небосвод от три години, то вие се конкурирате с голям брой хора. На в случай че инвестирате в седемгодишен небосвод, стартирате да се конкурирате с малко на брой, тъй като малко хора желаят да се занимават с това. Чрез разширение хоризонта на планирането може да се включите в планове, в които няма по какъв начин да попаднете по различен метод. В Amazon обичаме да работим с небосвод от пет до седем години. Ние желаеме да посадим семената, да им дадем опция да пораснат, и сме доста настойчиви в това. Ние сме настойчиви в своите подходи и гъвкави в детайлите„.

Идеята за дълготрайното обмисляне напълно се споделя от организацията The Long Now Foundation.



„През 4000-та година някой ще откри този часовник и ще си намерения: в името на всичко свято, за какво са построили това?„- сподели още Джеф Безос. Навярно същият въпрос си задават доста хора и в този момент. Обикновеният човек би си помислил, че $42 милиона могат да се похарчат доста по добре: може да си купиш хубава и красива яхта, превъзходен дом или най-малко частен аероплан за своето куче. Не е елементарно да си показа човек, че този комплициран и дълголетен план има една единствена цел – да въодушевява хората.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР