Един от най-близките приятели на руския президент Владимир Путин може

...
Един от най-близките приятели на руския президент Владимир Путин може
Коментари Харесай

Досиетата FinCEN: Съдружник на Путин изпира милиони чрез британска банка |

Един от най-близките другари на съветския президент Владимир Путин може да е употребявал четвъртата по величина банка във Англия за пране на пари. Това демонстрират изтеклите досиета FinCEN, написа Би Би Си. 

Става въпрос за милиардера Аркадий Ротенберг, на който бяха наложени финансови ограничения от Съединени американски щати и Европейски Съюз през 2014 г. Това означава, че западните банки могат да се изправят пред съществени последствия за правенето на бизнес с него.

От банка Barclays споделят, че са изпълнили всички свои законови и регулаторни отговорности.

Изтичането на поверителни документи разкрива по какъв начин фирмите, за които се счита, че са следени от Ротенберг, са пазели секрети сметки. Документите, известни като FinCEN Files, са видени от Би Би Си. 

През март 2014 година Съединени американски щати наложи стопански наказания на Русия след анексирането на Крим в Украйна.

Министерството на финансите дефинира 68-годишния Ротенберг и 63-годишния му брат Борис за " членове на вътрешния кръг на управляващите ". Тренирали са в един клуб по джудо с Владимир Путин.

През последните години фирмите на Аркадий Ротенберг печелят публични поръчки в Русия за създаване на пътища, газопровод и електроцентрала. Министерството на финансите на Съединени американски щати съобщи, че братята " са подкрепили обичани на Путин планове " и " са създали милиарди долари от контракти за Газпром и зимните олимпийски игри в Сочи, обезпечени им от Путин ". 

През 2018 година глобен беше и синът на Аркадий - Игор. Целта на глобите е лицата да не оперират в западната финансова система. И въпреки всичко наподобява, че семейството продължава да трансферира пари във Великобритания и Съединени американски щати, написа Би Би Си. 

Изкуство и пране на пари

През 2018 година банката Barclays открива сметка на компанията Advantage Alliance. Изтеклите документи демонстрират, че компанията е прехвърлила 60 млн. паунда сред 2012 и 2016 година Много от покупко-продажбите са се случили след санкциите на братята Ротенберг. През юли тази година американският сенат упрекна Ротенберг, че тайно купува скъпо изкуство, с цел да избегне глобите. 

Американски следователи стигат до заключението, че има съществени доказателства, че Advantage Alliance е благосъстоятелност на Аркадий Ротенберг и че компанията е употребила сметката си в Barclays, с цел да купува изкуство за милиони. В отчета се отбелязва, че " секретността, анонимността и неналичието на регулация основават среда за пране на пари и отбягване на наказания ". Аукционните къщи в Съединени американски щати и Англия " не успяват да зададат съществени въпроси " по отношение на купувачите, се показва още в отчета.

Аркадий е платил 7,5 милиона $ за картината на Рене Магрит „ La Poitrine “.

Сметката е закрита

През април 2016 година Barclays стартира вътрешно следствие на голям брой клиенти, за които се подозира, че са свързани с Ротенберг. Шест месеца по-късно банката закрива сметката на Advantage, откакто се притеснява, че посредством нея се изпират пари. Досиетата FinCEN демонстрират, че други сметки със съмнителни връзки с Ротенберг остават отворени до 2017 година Една от тези компании е Ayrton Development Limited. Банката стига до извода, че същинският притежател на Ayrton е точно Ротенберг. 

От Barclays не разясняват какъв брой сметки подозират, че са благосъстоятелност на 68-годишния милиардер. " Като се има поради, че подаването на SAR единствено по себе си не е доказателство за някаква незаконосъобразност, бихме прекратили взаимоотношенията с клиенти единствено след деликатно и обективно следствие и разбор на доказателствата, балансирайки евентуалните съмнения за финансови закононарушения с риска от " дебанкиране ", споделят от банката пред Би Би Си. 

Семейството на Ротенберг е отказало коментар. 

Аферата  съставлява приключване на 2657 документа, в основата на които са 2100 отчета за подозрителна активност или SAR. Течът демонстрира по какъв начин са прани пари през някои от най-големите банки в света.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР