Един от двата енергоблока на Запорожката атомна електроцентрала, които днес

...
Един от двата енергоблока на Запорожката атомна електроцентрала, които днес
Коментари Харесай

Един от двата реактора на Запорожката АЕЦ отново работи

Един от двата енергоблока на Запорожката атомна електроцентрала, които през днешния ден бяха изключени от електропреносната мрежа след обстрел от украинската войска, още веднъж беше пуснат, съобщи ръководителят на военно-гражданската администрация на следената от Русия част на Запорожка област Евгений Балицки, представен от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6764
„ Днес вследствие на удар от страна на украински въоръжени формирования по електропроводи в региона на Запорожката АЕЦ избухна пожар в охраняемата зона ВЛ 750 кВ. Пожарът провокира късо съединяване в електропроводите. Аварийната релейна отбрана на АЕЦ-а се задейства и два енергоблока бяха изключени, след което Запорожка област остана без електрозахранване. Веднага след ликвидирането на пожара един от блоковете проработи още веднъж “, написа Балицки в Телеграм.

Той добави, че се работи по възобновяване на електрозахранването в Запорожка област и по стартирането на втория енергоблок на Запорожката АЕЦ, изключен от мрежата. По думите му електрозахранването на всички градове и области в района е възобновено.

Работници от Запорожката АЕЦ, предавали информация на Службата за сигурност на Украйна (ССУ), ще бъдат изпратени в Донецката национална република, където да бъдат съдени, съобщи Балицки.

Той сподели, че арестуваните са дали показания, а един от тях е бил обвързван със ССУ. „ Неговата активност е била ориентирана освен в политическа посока, само че и в терористично направление – към дейности за дестабилизиране на работата на нуклеарен обект “, съобщи Балицки.

Украинската държавна компания „ Енергоатом “ сподели, че спирането на въздушна линия към украинската енергийна система от руснаците е довело до промени в работата на Запорожката атомна електроцентрала, като се е стигнало до цялостното й изключване от енергийната мрежа, съобщи УНИАН.

" Днес, 25 август 2022 година, заради пожари в депата за сгурия на Запорожската Топлоелектрическа централа, ситуирана покрай Запорожската АЕЦ, последната (четвърта) информационна линия на ЗАЕЦ с енергийната система на Украйна-ПЛ - 750 кВ ЗАЕЦ- " Днепровска " - беше изключена два пъти. Преди това три други информационни линии бяха развалени по време на съветски обстрел. Вследствие на това два работещи енергоблока на централата бяха изключени от мрежата. По този метод дейностите на нашествениците доведоха до цялостното изключване на ЗАЕЦ от електропреносната мрежа - първото в историята на централата ", съобщи компанията.

Собствените потребности от електрическа енергия на атомната електроцентрала в този момент се обезпечават от украинската енергийна система посредством информационната линия ЗАЕЦ-Запорожка Топлоелектрическа централа.

В известието беше посочено, че за момента няма забележки по отношение на работата на системите за автоматизация и сигурност.

Радиационният декор в близкия град Енергодар е 10,4 микрорентгена на час, което подхожда на естествения декор.

Прекъсването на електроснабдяването на Запорожката АЕЦ поражда сериозна паника, защото това може да докара до прекъсване на охлаждащите системи, които са от значително значение за безвредното действие на реакторите, а спешните дизелови генератори от време на време са ненадеждни, отбелязва Асошиейтед прес.

Украйна не може да затвори своите атомни електроцентрали по време на войната, тъй като мощно разчита на тях. Петнайсетте реактора в четирите АЕЦ-а обезпечават към половината електричество на страната. Продължаващите бойни дейности покрай работеща атомна електроцентрала обаче тревожат доста специалисти, които се опасяват, че вероятно разваляне на нуклеарно оборудване може да докара до злополука.

Запорожката АЕЦ - най-големият нуклеарен обект в Европа, е осигурявала над 20 % от потребностите от електричество на Украйна. Ако тя излезе от строя, това би основало нови проблеми на украинското държавно управление, което към този момент се готви за тежка зима в условия на война и вероятен забележителен дефицит на сила, показва Ройтерс.

Русия, която нахлу в Украйна през февруари, завзе централата през март и от този момент я управлява. АЕЦ-ът обаче продължава да е обслужван от украински техници от „ Енергоатом “. Москва и Киев взаимно се упрекват за обстрели против обекта, подхранвайки опасенията от капацитет за нуклеарно злополучие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР