Един от двамата кандидати за поста главен банков супервайзър на

...
Един от двамата кандидати за поста главен банков супервайзър на
Коментари Харесай

ЕЦБ трябва да бъде по-критична към банките в Европа

Един от двамата претенденти за поста основен банков супервайзър на еврозоната – Клаудия Бух – прикани за „ по-критично мислене “ при надзора на банковия бранш. Тя предизвести, че той към момента е изправен пред обилни опасности, произлизащи от огромни макроикономически катаклизми.

Бух, която е подуправител на централната банка на Германия сподели пред Financial Times, че е нужна „ културна смяна “ в банковия контрол в еврозоната, с цел да бъдат привлечени повече хора,

които имат сериозно мислене и вземат решения, с цел да подсигуряват предприемането на надзорни дейности “.

Тя се бори за поста на Андре Енрия отпред на Банковия контролен орган на ЕЦБ дружно с подуправителя на централната банка на Испания Маргарита Делгадо. Енрия ще се отдръпна от поста при започване на идната година.

Единният контролен механизъм беше основан през 2014 година, с цел да хармонизира надзора на банкирането в целия валутен блок в отговор на рецесията с държавния дълг в района преди десетилетие. Той следи 110-те най-големи и редовно значими банки в Блока.

По-рано тази година външният инспектор на Европейски Съюз разкритикува ЕЦБ, че е прекомерно небрежна в надзора на банките и незадоволително нападателна в натиска за понижаване на размера неприятни заеми. Кредиторите от еврозоната обаче не демонстрираха безпокойствие от разтърсванията в бранша по-рано тази година, когато няколко американски кредитори се сринаха, в това число Silicon Valley Bank, а ликвидна рецесия в Credit Suisse я принуди да премине в обятията на нейния съперник UBS.

Висшият регулатор на Европейски Съюз съобщи в петък, че единствено три от 70-те най-големи банки в Европа ще бъдат принудени да набират капитал след стрес тест, възхвалявайки „ здравия “ темперамент на банковия бранш на Блока.

Бух сподели, че устойчивостта на кредиторите в района, макар неотдавнашните шокове от пандемията и войната в Украйна, отразява личните старания на бранша за увеличение на капитала и ликвидността, както и „ триумфа на надзора “.

И въпреки всичко вицепрезидентът на Бундесбанк изброи няколко провокации, пред които са изправени банките. Най-голямата произтича от това по какъв начин се трансформира макросредата. По-специално, внезапното повишаване на лихвените проценти за справяне с растящата инфлация усили риска депозитите на кредиторите да се изпарят бързо, както се случи по време на неотдавнашния ужас измежду кредиторите в Съединени американски щати.

Проблемът в Германия е, че банките са подложени на напън да усилят лихвите по депозитите си и не могат да трансферират това на клиентите си по заеми, защото търсенето на заеми е релативно едва “, изясни тя.

Бундесбанк наложи спомагателни финансови условия на две трети от немските банки, с цел да покрие въздействието на възходящите разноски за заеми.

Бух предизвести, че спадът на енергоемките промишлености в Европа, където производството е намаляло внезапно след неотдавнашната рецесия с природния газ може да докара до увеличение на неприятните заеми измежду банките, изложени на тези браншове.

Бизнес несъстоятелността в Европа нараства през последните месеци, само че остава под равнищата отпреди пандемията в доста страни като Германия.

Засега всичко наподобява добре. Но това, несъмнено, не значи, че ще остане по този метод “, сподели тя, добавяйки, че рекордно ниската безработица в еврозоната е „ сигурно огромен стабилизиращ фактор в цяла Европа “ за кредитното качество.

Миналата седмица най-големият заемодател в Германия Deutsche Bank съобщи, че е повишил провизиите си за загуби по заеми до 401 милиона евро през второто тримесечие, което е нарастване от 72% по отношение на миналата година, заради „ несигурния макроикономически декор “.

ЕЦБ би трябвало да предложи правоприемник на Енрия през септември, който по-късно ще изисква утвърждение от Европейския парламент и водачите на Европейски Съюз. Кандидатите се явиха на чуване при закрити порти в Народното събрание този месец.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР