Един млад лекар се опитва да възстанови доскоро затвореното неврологично

...
Един млад лекар се опитва да възстанови доскоро затвореното неврологично
Коментари Харесай

Млад лекар напусна работата си в София, за да възстанови неврологичното отделение във Видин

Един млад доктор се пробва да възвърне до неотдавна затвореното неврологично поделение във видинската болница. Допреди идването му пациентите с инсулт са извозвани до Лом, Монтана или София, което усилва риска им от инвалидизация и гибел. Отделението е значимо за цялата област, а докторът прекарва не часове, а дни там, с цел да го избави.

В разгара на пандемията предходната година отделението по неврология във видинската болница стопира да работи. Причините са неприятни условия както за пациентите, по този начин и за лекарите. Един 34-годишен лекар, възпитаник на проф. Калпачки, напуща работата си в столичната болница, с цел да се върне в родния Северозапад.

Д-р Ангел Благоев е невролог, на 34 години е, а от 4 месеца е шеф на „ нервно поделение “.

„ Работя като доктор от 10 години, единствено в областта на неврологията. Седем години съм работил в „ Св. Анна “, Окръжна болница “, споделя лекарят.

Напуснал столицата, тъй като е „ на мнението, че човек би трябвало да работи и да упражнява своя труд там, където е роден “.

„ На времето моят чичо умря от инсулт. Аз имам близки от този край и знаем, че лекуването на инсулта е незабавно, изисква незабавни съответни ограничения в границите на няколко часа. Ако един човек, който получи инсулт във Видин, няма поделение, което е тук сега, би трябвало да е превозен в болничното заведение, в което да се организира такова лекуване – околните районни лечебни заведения и там нещата са комплицирани и там такова лекуване не се организира рутинно. Това значи, че тези хора ние ги обричаме. Обричаме ги на инвалидизация или на гибел. Смъртта от инсулт, инвалидизацията това е всекидневието “, споделя доктор Благоев.

В региона живеят 52 439 българи. Според последните статистики Видин се подрежда измежду областите с най-високо ниво на смъртност. А екипите на незабавна помощ в тази болница одобряват годишно над 500 сигнала за инсулт, което значи сред един и два случая - всеки ден.

Снимка: btvnovinite.bg „ Намерих едно поделение, което е затворено и пусто. Отделение, в което няма никой...и се чудех тези хора, къде се лекуват. Това е натоварен сектор…. Имаме налично заболели – шест кревати, пет индивиди, от които някои в доста тежко положение “, споделя доктор Благоев.

А в този момент вниманието му е ориентирано към особено към една пациентка: „ Дойде брачна половинка й. Тя е с обездвижени десни крака. Не може да говори; с мозъчно-съдов инцидент; с исхемичен инсулт доста тежък и когато видиш едни хора, които са живели цялостен живот дружно... По принцип свижданията в лечебните заведения не са позволени, само че човек съгласно мен би трябвало да прояви човечност, тъй като този човек може да види тази жена за последно “

Само за четири месеца, с помощта на напъните на доктор Благоев шест индивида още веднъж могат да се движат и да приказват. Въпреки че изискванията, в които организира лекуване, не са положителни. Няма и задоволително подобаваща инсталация.

„ Смятам, че няма да се чувствате удобно, в случай че има още пет индивида с вас в една стая. Дюшеците не са комфортни. Ако има две тоалетни – аз в случай че вляза в болница и би трябвало да очаквам – това поделение не е изключение, само че човек би трябвало да желае да направи… “, споделя лекарят

Затова, с цел да се оправя сполучливо с пациентите, докторът разчита напълно на медицинските сестри. Една от тях е Минка Боева. Работи в болничното заведение от 35 години. Тук тя също е губила близки хора.

„ Това е просто една покруса за семействата; не инцидентно хората споделят удар. До в този момент си здрав и в идващия миг си мъртвец на легло и ти да изправиш шест индивида още веднъж да им възвърнеш движението; да ги върнеш такива, каквито са – за мен това е необикновено “, споделя Минка.

А за това по какъв начин се е стигнало до казуса с отделението, споделя: „ Миналата година по този начин се получи. Просто ситуацията беше такава - малко неразбории, избухна Коронавирус инфекцията, целият личен състав бяхме първите, които бяхме инфектиран. То никой не знаеше, болните се одобряваха без проби и в един миг по този начин се получи. Основно лекари напуснаха “.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Без неврологично поделение в този град, в тази област просто е невероятно. Тежко ми е за тази пропусната година. В града има доста невролози. Д-р Благоев има потребност от помощ. Той не може да издържи самичък “, споделя здравната сестра.

В момента доктор Благоев покрива смени за трима лекари, а на отделението са нужни шестима доктори, с цел да покрива активността 24 часа непрестанно. А на 200 км в София го чакат неговите деца.

Не знае дали тази жертва си коства, само че споделя, че на този стадий не би го отказало „ безусловно нищо “.

„ Лекар станах, тъй като желаех да стана доктор. Всъщност моят татко е доктор. Той не ми е повлиял за това мое решение, той на времето споделяше, че това е извънредно сложна специалност и доста виновна и в случай че не отдам сърце и душа в това, което върша, по-добре да не работя тази работа “, споделя медикът.

„ Най-трудно можеш да излъжеш хората. Хората мъчно можеш да ги излъжеш и когато виждаш, че правиш нещо за тях, когато виждаш, че си прям и откровен по отношение на тях, те го правят оценка и го виждат. Мерилото на нашия труд са хората. Хората, които оказваме помощ – те дават оценка за нашата работа. Аз се пробвам да оказа помощ до колкото мога “, счита лекарят.

Справка на уеб страницата на болничното заведение демонстрира, че няма свободна позиция за доктор. Новоназначената директорка отхвърли коментар, само че съобщи, че застава зад идеята на Д-р Благоев.

„ Аз мисля, че във Видин има задоволително невролози. Мисля, че с всеобщи старания, в случай че пристигна и даде по едно дежурство или две ще бъде от огромна изгода на хората тук “, споделя доктор Благоев.

Желаещите да дарят могат да създадат това на посочената сметка :

МБАЛ " СВЕТА ПЕТКА " АД ВИДИН
ВИДИН 3700 " ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ " 119
КЛИЕНТСКИ НОМЕР : F11035
БУЛСТАТ / ЕГН / ЛНЧ : 105515902
БАНКОВА СМЕТКА : ЦКБ АД Клон Видин
IBAN: BG76 CECB 9790 10F1 1035 05
BIC: CECBBGSF


Събраните средства ще бъдат употребявани за закупуване на по този начин нужните за неврологичното поделение медицински уреди – доплер и ЕКГ – уреди за ранна диагностика и оценка на риска от развиване на сърдечно-съдови болести за предотвратяване от по-нататъшни затруднения, както и за възстановяване на болничната среда в отделението.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР