Един месец Европа е футболен терен. Най-дългоочакваното първенство - Евро

...
Един месец Европа е футболен терен. Най-дългоочакваното първенство - Евро
Коментари Харесай

Кой измисля футбола?

Един месец Европа е футболен терен. Най-дългоочакваното състезание - Евро 2020, най-сетне стартира, откакто предходната година бе отсрочено поради пандемията. И до 12 юли всички очи на ентусиастите ще бъдат вперени в дребния екран.

Футболът е най-популярният спорт в света. По него са запалени минимум 265 милиона души. Но по какъв начин поражда играта и кой измисля футболната топка?

Китайците били първите, които почнали да ритат топка, като се опитвали да уцелят мрежа. Това се случило през III век прочие Хр., а играта в днешния й тип била доразвита през XIX в. в Англия, споделя историята на спорта „ Нешънъл Джиографик ”.

Корените на множеството модерни игри с топка обаче могат да бъдат проследени в Америките.

„ Идеята за отборните спортове е зародила в Мезоамерика “, споделя Мери Милър, професор по история на изкуството в Йейлския университет, оповестява електронното издание на „ Нешънъл Джиографик ”.

В Мезоамерика, просторен исторически район, разпрострян се от Мексико до Коста Рика, е имало процъфтяващи цивилизации преди Колумб „ да ги открие “. Много от тях играели с топка, направена от вещество, извличано от дървесна смола.

Не е ясно по кое време тъкмо играта е била измислена, само че тя е била известна измежду ацтеките, маите и други племена още преди 3000 години. Тези антични цивилизации усъвършенствали процеса на правене на гумените топки хилядолетия преди да се появи актуалната вулканизация. „ Вероятно още тогава са произвеждали топки в промишлени количества “, споделя Милър. Те били кухи от вътрешната страна, прибавя тя, само че тежали към 7 кг.

Макар да била ежедневно занятие, играта с топка заемала свещено място в религията и войните на мезоамериканските култури. Ацтеките я употребявали като сурогат на борбите и разрешавали дипломатически драми и печелели територии с една игра на топка.

В културата на маите и някои други племена залогът бил още по-голям: при някои ритуални игри победените бивали принасяни в жертва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР