Един мъж командва полицейска държава. Друг е зад решетките и

...
Коментари Харесай

Путин заплашва съседите си и собствения си народ

Един мъж командва полицейска страна. Друг е зад решетките и покрай гибелта. Въпреки всичко, Владимир Путин се опасява от пандизчията си. Алексей Навални може да е физически слаб: след съвсем месец гладна стачка, той беше изместен в затворническа болница на 19-ти април, може би, с цел да бъде хранен принудително. И въпреки всичко Навални си остава най-ефективният водач на съветската съпротива. Духовитите му само че изпълнени с обстоятелства видеа резонират с гласоподавателите. Едно от тях, представляващо виртуална обиколка на блудкав замък, който Путин отхвърля да има, е гледано повече от 116 млн. пъти. Навални построи опозиционното си придвижване като се подиграваше на лъжите на Кремъл и предизвикваше партията на Путин на избори. Ето за какво Навални беше токсичен предходната година, а по-късно изпратен в пандиза по измислени обвинявания. Пак поради това организацията му беше оповестена за " екстремистка " от властта и сега бива безмилостно унищожавана. Това също може да изясни за какво Путин в желанието си да смени тематиката и да разгорещи патриотичните си съветски поддръжници отново тормози и антагонизира съседите си.

През последните седмици Путин струпа над 100 000 военни по границата с Украйна - страна, която той към този момент разчлени като сграбчи Крим и поддържа про-руските сецесионисти в Донбас в източна Украйна. През това време съветският флот заплаши да блокира Керченския пролив, което би отцепило достъпа на части от Украйна до Черно море. На 22 април обаче министърът на защитата на Путин разгласи, че съветските сили ще бъдат изтеглени от украинската граница, тъй като са изпълнили военните си " учения ". При публицистичното довеждане докрай на броя на The Economist, не беше ясно тъкмо какъв брой войски действително ще бъдат оттеглени. При сходни условия в предишното, Русия постоянно е оставяла обилни войски на място след " изтеглянето " си. Също не беше ясно какво се опитваше да каже Путин с колосалната проява на мощ на украинската граница. Целта му може да е сплаши украинските водачи, с цел да създадат отстъпки, като да вземем за пример официално да признаят автономията на Донбас. А може би се приготвя за бъдеща експанзия.

Речта на Путин за положението на нацията на 21 април даде единствено най-бегли хрумвания за проектите му. Президентът на Русия даде обещание подаяния за народа и болежка на враговете си. Той повтори тайната доктрина, че Западъте поръчал убийството на деспота в прилежащ Беларус Александър Лукашенко. Той даде обещание, че тези, които заплашват сигурността на Русия " ще съжаляват за дейностите си повече от всичко, за което са съжалявали, от доста дълго време насам ". Докато Путин говореше, главорезите му арестуваха дисиденти.

Путин е по-слаб в сравнение с наподобява, само че това го прави рисков. Предишните му украински случки се случиха, когато съветската стопанска система беше в заплаха, а обществената му поддръжка се нуждаеше от подтик. Днес, персоналната му известност още веднъж се плъзга надолу, а едвам една четвърт от руснаците поддържат партията му " Единна Русия ". Протестите против ареста на Навални през януари бяха най-масовите от десетилетие насам. А събитията в Беларус тревожат Путин: Лукашенко е толкоз отслабен от митингите, че към този момент зависи от съветска поддръжка, с цел да остане на власт. Ако нещо сходно се случи на Путин, той няма към кого да се обърне. Изправен пред митинги у дома, той може да мине в офанзива в чужбина - в Украйна, в Беларус или някъде другаде.

Всичко това съставлява предизвикателство за президента на Съединени американски щати Джо Байдън и съдружниците му. Когато взема решение по какъв начин да възпре Путин, Западът би трябвало да работи реалистично. Никой не желае война с нуклеарна мощ, а глобите постоянно се оказват неефективни. Те рядко работят, в случай че се постановат едностранно или в случай че задачата им е прекомерно амбициозна. Дори най-стриктните ембаргота не са съумели да изтикат по-дребни тирани в Куба и във Венецуела. Руската стопанска система действа като под блокада - гледаща във вътрешността и стагнираща, само че е и сложна за задушаване от външни артисти. Разговорите за ембарго над износа на съветски нефт и газ обаче са наивни. Светът би трябвало някой ден да откри други възможности на изкопаемите горива, само че неочакваното затваряне на експортьор на размери, сходни на Саудитска Арабия, би предизвикал международни стопански земетресения - и затова няма да се случи.

Целта на глобите би трябвало да бъде скромна - не смяна на режима, а повишение на цената на експанзията в чужбина и опресията у дома за Путин. Байдън стартира добре като наложи редица финансови наказания на Русия за хакерски офанзиви и интервенция в избори. Тези наказания могат да бъдат затегнати, в случай че Путин прегреши отново. Болката за Путин би се нараснала, в случай че на западните финансови институции се наложат по-сурови предели за работа със свързани с Кремъл компании. Байдън също се пробва да приласкае съдружниците си в единен фронт във връзка с Русия, какъвто до този миг Западът не е съумял да показа. Германия бил трябвало да убие Северен поток 2, газопровод, чиято цел е да заобиколи и по този метод притисне Украйна в ъгъла. Англия би трябвало да предприеме строги ограничения против прането на пари. Активите на човеци, забъркани в нарушавания, би трябвало да бъдат замразени, а на лицата да им бъде неразрешено влизането в Запада.
Капитал - брой 17
НАТО би трябвало да се засилва. Организацията би трябвало да откри баланс сред това да вдъхва убеденост на прилежащите на Русия страни без да зарежда параноята на Кремъл. Някои руснаци си показват инвазия на НАТО в помощ на Украйна да си възвърне изгубените територии. Байдън би трябвало ясно да съобщи, че сходно нещо няма да се случи. Но НАТО би трябвало да ускори наличието си в Черно море, а членовете му би трябвало да продължат да доставят Украйна с отбранително снаряжение.

Русия е доста по-малко значима от Китай, както за международната стопанска система, по този начин и за договарянията за климата. Но тя въпреки всичко има огромно значение. Русия най-активно подклажда политическа неустойчивост на границите на Европа, а като цяло може би е и най-енергичният интригант в богатите демокрации - посредством финансирането на екстремистки партии, разпространяването на дезинформация и всяването на разкол. Как Западът ще се оправи с Русия ще сътвори казус. Лидерите на Китай несъмнено гледат. Ако Байдън разреши на Русия да премаже Украйна, китайците може да решат, че Тайван също е лесна цел.

За разлика от предшественика си, Байдън ясно схваща какъв е Путин. Вместо да го прегърне, Байдън го назова палач. Но американският президент също поддържа връзката отворена. Той предложи среща на върха. Този ход би бил неточност, в случай че срещата единствено увеличи престижа на Путин, само че не и в случай че също така реализира деескалация на военното напрежение и покаже увереност от страна на Байдън. Тежките договаряния, които предшестват сходна среща на върха, ще са от основно значение. За благополучие, Байдън е наел доста специалисти за Русия и даже се вслушва в думите им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР