Един хляб, опаковка с яйца или пакетче дъвки - в

...
Един хляб, опаковка с яйца или пакетче дъвки - в
Коментари Харесай

Колко трябва да си беден, за да си наистина беден

Един самун, опаковка с яйца или пакетче дъвки - в Германия не можете да си купите доста за към две евро. Едно пътешестване с публичния превоз нормално също е по-скъпо. Както и кутийка с тампони. Според дефиницията на Световната банка всеки, който разполага с по-малко от 2 евро дневно (или 2,15 щатски долара), се счита за извънредно безпаричен.

Изгубени бяха три години

През 2023 година към 690 млн. души ще живеят в последна беднотия, което се приближава до равнищата отпреди пандемията, се показва от Световната банка. С други думи, светът е изгубил близо три години в битката с бедността. В страните с високи и междинни приходи бедността понижа още през 2020 година с помощта на обширните стратегии за обществено подкрепяне.

Положението обаче е по-лошо в страните с ниски приходи и в страните, наранени от спорове, принуждение и неустойчивост. Там нивото на беднотия към момента е по-високо в сравнение с преди пандемията. В някои от тези страни даже се усилва крайната беднотия.

Успехи най-много в Китай и Индия

Всъщност бедността понижава в международен мащаб от 1990 година насам, само че не във всички райони на света, споделя Себастиан Фолмер от университета в Гьотинген. Според него този спад се дължи най-много на данните от Китай и Индия. " Тъй като Китай е толкоз многолюдна страна, тя оказва огромно въздействие върху общите данни за бедността на Световната банка ", споделя професорът по стопанска система на развиването.

" Китайците в действителност са създали великански крачки ", споделя и Райнер Тиле от Института за международна стопанска система в Кил. От 1990 до 2015 година Китай е съумял да понижи крайната беднотия в страната от 60% на 6%. Други азиатски страни също имат огромни триумфи в битката с крайната беднотия.

Ситуацията е друга в Африка. Между 1990 година и 2019 година крайната беднотия в Африка в действителност е намаляла от 50 на 23 %, сподели Тиле. " Но заради повишаването на популацията това значи, че в този момент в Африка има повече небогати хора в безспорни цифри, в сравнение с през 1990 година. Положението е изключително неприятно в доста страни на юг от Сахара. “

Колко точни са данните?

Съществуват обаче някои подозрения по отношение на достоверността на данните за бедността. Самата Световна банка твърди, че актуалните инфрмации са до известна степен несигурни, защото доста страни не са събирали данни по време на пандемията от Ковид-19.

Световната банка получава данните от статистическите служби в обособените страни, които обобщават информацията. Макар методологията за тези калкулации да е подобаваща, въпреки всичко не е несъмнено, че тя се ползва съответно на всички места, счита специалистът Тиле.

И в Германия има последна бедностСнимка: Michael Gstettenbauer/IMAGO

Данните от Китай също пораждат известно подозрение, твърди специалистът Ханс Кюнер от Мюнхенския университет. Причината е, че не може да им бъде направена самостоятелна инспекция. При изследванията в Китай постоянно има прикрит политически напън. " Анкетираните плануват в отговорите си това, което формалните органи в действителност желаят да чуят ”, изяснява Кюнер.

„ В Китай и Индия доста хора са надхвърлили прага на беднотия от 2 евро, само че от наша позиция те към момента си остават извънредно небогати ", допълва  Райнер Тиле от Института в Кил.

Не става дума единствено за оцеляване

Критики се насочат и към определението за последна беднотия. Себастиан Фолмер изяснява, че мярката за беднотия на Световната банка от 2,15 щатски $ дневно се базира на догатката, че човек се нуждае от единствено 2100 калории дневно. " Това е доста проблематично. Хората не могат да живеят непрекъснато с толкоз невисок банкет на калории ".

Екипът на Фолмер от университета в Гьотинген неотдавна пресметна какъв брой огромна би била бедността, в случай че се одобри, че хората се хранят здравословно и одобряват задоволително калорична храна. " В това пресмятане излиза, че доста повече хора живеят в беднотия, в сравнение с съгласно метода на Световната банка ", изяснява икономистът.

Това съответствува с неприятните вести на Организация на обединените нации от юли тази година: броят на гладуващите хора в света се усилва. Около 735 млн. души, съвсем една десета от международното население, са имали незадоволително храна през 2022 година – се споделяше в отчета на Организация на обединените нации по въпросите на прехраната и земеделието.

Целта за стабилно развиване към момента е постижима?

" Бедността ще продължи да понижава ", споделя Райнер Тиле, " в случай че не ни сполети последваща пандемия. Но тя ще понижава по-бавно, в сравнение с преди. Пълно премахване на бедността до 2030 година няма да бъде реализирано ", уверен е откривателят.

" Ако актуалните трендове се запазят, до 2030 година към седем % от популацията на света - към 575 милиона души - ще живеят в последна беднотия ", се споделя в последния отчет на Организация на обединените нации. Повечето от тези небогати страни ще се намират в африканските страни, южно от Сахара. " Тази прогноза би съответствала на понижаване на бедността с едвам 30% ", се споделя в отчета.

****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР