Един гол не достигна на Лудогорец на реванша (2:1) срещу

...
Един гол не достигна на Лудогорец на реванша (2:1) срещу
Коментари Харесай

Един гол струва на "Лудогорец" 7.76 млн. евро

Един гол не доближи на " Лудогорец " на реванша (2:1) против " Малмьо ", с цел да в профил шведите в плейофа в Шампионската лига (ШЛ). И по този начин да си обезпечи третото в клубната история участие в групите на най-комерсиалния клубен шампионат в Европа.

А това щеше да значи в допълнение най-малко 16.387 млн. евро от наградния фонд. Защото единствено за влизане в групите на всеки тим се полагат 15.25 млн. евро. Плюс разпределение на спомагателни средства, съгласно коефициента за показване в Европа за последните 10 години, което можеше да донесе на разградския клуб най-малко още 1.137 млн. евро.

Отделно мечтаният трети гол, който по този начин и не бе маркиран във вратата на " Малмьо ", лиши тимовете от Първа до Трета лига в България от положителни доходи по фонд " Солидарност " на УЕФА, които се поставят на тимовете в дивизията след влизане на някой клуб в ШЛ.

Така за пета поредна година " Лудогорец " не съумя да извърши упоритостта на притежателите - братя Кирил и Георги Домусчиеви, да влезе още веднъж в Шампионската лига. Нещо, което стана за последно през сезон 2016/17.

" Влизане в групите на Шампионска лига беше приоритет. 

 

Обещах на притежателите да класирам тима,

 

само че не постигнахме огромната цел. За жал, това няма да се случи този сезон ", призна отчаян треньорът Валдас Дамбраускас.

" Лудогорец " обаче си обезпечи нещо задоволително значимо - присъединяване във втория по мощ шампионат Лига Европа (ЛЕ). Влизането в него бе усложнено от този сезон и единствено първенецът на България имаше някакви шансове да попадне в групите, а за останалите ни евроучастници остана третият (и утешителен) шампионат - Лига на конференцията.

За разградчани приходите от ЛЕ също няма да са малко. Заради отпадането от ШЛ на стадий плейоф клубът ще получи 5 млн. евро, плюс 3.63 млн. за присъединяване в групите на ЛЕ, т.е. към този момент има обезпечени 8.63 млн. евро. Което прави загубата от несполучливия опит за ШЛ по-поносима. Реално

 

пропуснатите изгоди все още са към 7.76 млн. евро

 

Но пък  " Лудогорец " може да навакса с положително показване в групите на ЛЕ. Там всяка победа носи 630 000 евро, а тъждество - 210 000, продобиване на групата е на стойност 1.1 млн., а второ място - 550 000. Ако пък " Лудогорец " реализира идната си цел - да прескочи групите на ЛЕ и да взе участие в шампионата и след Нова година, то това би донесло на клуба още най-малко 500 000 евро (за постигане до 1/16-финалите).

Тази задача напълно няма да е лесна. Преглед на част от водачите в групите (сред които не е " Лудогорец " ) демонстрира, че този този шампионат по никакъв начин не е слаб - " Наполи ", " Лацио ", " Олимпик " (Лион), " Байер " (Леверкузен), " Монако "  и тъй наречените

Разочарованието в " Лудогорец " след реванша с " Малмьо " бе очевидно, само че от тима най-малко дадоха знак, че се готвят за съществено изиграване на идните 6 мача в ЛЕ.

" Сега ни трябват нови цели в Лига Европа и да растем мач по мач. С този неуспех не идва краят на света. Ще опитаме да сложим усмивки на лицата на последователите в остатъка от сезона ", каза Дамбраускас. Който също по този начин би трябвало да потвърди, че осъществяваните от него промени по състава и стила на игра са верни.  " Имаме огромни цели и упоритости. Тези трансформации през последните месеци ще създадат " Лудогорец " по-добър тим ", даде обещание литовецът.

Националът Кирил Десподов добави: " Мисля, че " Лудогорец " доста ще израсне и ще забележим още веднъж луди вечери в Лига Европа ".

Настройката за първата такава вечер се обрисува за 16 септември, когато е началото на груповата фаза.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР