Е-тротинетките ще се подчиняват почти изцяло на режима, на който

...
Е-тротинетките ще се подчиняват почти изцяло на режима, на който
Коментари Харесай

Държавата почти приравнява е-тротинетките на велосипедите

Е-тротинетките ще се подчиняват съвсем напълно на режима, на който се подчиняват велосипедите, ще се движат с най-много 25 км в час, водачите им ще би трябвало да са навършили най-малко 14 години и да имат някакъв светлоотразителен детайл по облеклото, когато се движат в тъмната част на денонощието. Това са единствено част от измененията в Закона за придвижване по пътищата, които са качени за публично разискване на уеб страницата на Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".

" Не желаеме да ограничим това екологично транспортно средство - то облекчава трафика и разрешава самостоятелно напредване. Тротинетките ще могат да употребяват велоинфраструктура или зони с успокоено придвижване ", обясни претекстовете за предложенията във вторник по Би Ти Ви шефът на организацията Марина Крумова. Тя добави, че по улиците е-тротинетките, които в проектопромените в закона се назовават " самостоятелно електрическо транспортно средство “, ще могат да се движат в най-дясната част на платното, само че единствено по такива, където ограничаването за придвижване е до 50 км в час. Те нямат право да се движат изобщо по улици I и II клас, без значение от избраната скорост за придвижване, т.е. даже тя да е под 50 км в час. 

За тротинетките се вкарва възрастово ограничаване от 16 година Все отново се разрешава и на 14-, и на 15-годишните, само че те ще могат да се движат единствено по велоалеите.

Максималната позволена скорост, с която ще може да се движи е-тротинетката, е 25 км/ч. " Разчитам, че хората сами ще се грижат за личната си сигурност. С сътрудниците от Министерство на вътрешните работи сме коментирали, че когато се сътвори регулация, ще се откри метод и по какъв начин да се управлява тя ", коментира Крумова.  Макар и авторите на плана да настояват, че напълно приравняват режима с велосипедите, то за последните на процедура няма никакви ограничавания за скорост.

Хората, които карат скутерите през нощта, наложително ще би трябвало да носят светлоотразителни детайли в облеклото си. " Предизвика полемика каската, съгласно нас би трябвало да е наложителна, само че срещаме отпор от ползвателите. Постигнахме единодушие за светлоотразителните детайли в тъмната част на денонощието. Важно е тротинетките да имат светлини и начело, и откъм гърба ", съобщи ръководителят на Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ". В проектопромените категорично е планувано задължението тротинетката да се управлява  " с работещи предни и задни светлини и спирачна система ".

На този стадий тротинетките няма да се записват. Крумова разгласи, че имало съображение и в регистрацията. Според нея по този метод да вземем за пример общините щели да могат да преценяват каква инфраструктура да построяват, в случай че знаят да вземем за пример броя на въпросните транспортни средства. Засега обаче регистрация не се планува.

С измененията в ЗДвП се дават доста пълномощия на общините. Така да вземем за пример се планува всяка община с разпоредба на общинския съвет да може да определя по-ниски оптимално възможни скорости за придвижване за територията на съответната община от допустимите по закон 25 км в час. Общините могат да дефинират и зони с по-ниски оптимално възможни скорости, например паркове. С наредбата може да се указват ред и условия за потребление на самостоятелни електрически транспортни средства под формата на споделено прилагане, вклч. оптимално позволен брой транспортни средства и наложителни зони за тяхното паркиране. Общините ще могат да дефинират и всякакви други " ограничавания при потребление на самостоятелни електрически транспортни средства ".

Санкциите се планува да са същите като при велосипедистите. Така в случай че има нарушавания на правилото за светлоотразителни детайли, то санкцията по закон се планува да е от 10 лева С 50 лева санкция пък ще се санкционира всеки, който вози други хора, както и в случай че не движи на указаните по закон места, в случай че кара с повече от допустимата оптималната скорост от 25 км в час, в случай че ръководи без задни и предни светлини или пък без спирачна система.   

В спомагателните разпореждания на ЗДвП се прави предложение да се даде и определение на „ самостоятелно електрическо транспортно средство “. Това ще е  " пътно транспортно средство, оборудвано с електрически двигател/и и оптималната градивна скорост, надвишаваща 6 км/ч, които имат определени характеристики. Така се планува в този режим да попада пътно транспортно средство без място за сядане " или с място за сядане с височина на точка R (референтна точка на седене) ненадвишаваща 540 mm, с чисто тегло до 50 кг, предни и задни светлини и спирачна система ".

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР