е тазгодишното предложение на Норвегия в категорията за чуждоезични филми

...
е тазгодишното предложение на Норвегия в категорията за чуждоезични филми
Коментари Харесай

Kongens Nei – норвежкият път към Оскарите

е тазгодишното предложение на Норвегия в категорията за чуждоезични филми на Оскарите и през декември е бил включен в късия лист от 9 заглавия. Може би по-важното е това, че става въпрос за най-гледания филм в Норвегия през 2016 година Филмът споделя за епизод от историята на страната, евентуално прочут на всеки норвежец, само че показан въздействащо и с в действителност превъзходни артисти. Става въпрос за месец април 1940 година, Втората международна война, когато немската войска нахлува в Норвегия, извънредно десните отпред с Видкун Квислинг завземат властта и кралят би трябвало да реши дали да подпише съглашение с Германия и да избегне военния спор, или да застане на страната на народа си срещу окупаторите.

Крал Хокон (Jesper Christensen) е отпред на Норвегия от 1905 година и е на процедура първият крал в модерната история на страната след разпадането на съюза с Швеция. В началото на войната той е към този момент много възрастен, болен, внимателен и умен. До него е синът му Олаф, бъдещият крал, много по-рязък и краен в оценките си. Двамата би трябвало да вземат сложни решения и да потвърдят, че са почтени за висшата власт, която символизират. Деликатният баланс сред персоналния живот и дълга е показан доста безапелационно, а остарелият крал е просто прелестен. От дистанцията на времето и събитията за нас е изцяло неразбираемо какъв брой мъчно е да се носи отговорност от подобен мащаб и какъв брой скъпо може да коства всяка неточност.

Едновременно монументална историческа драма и доста персонален камерен филм, " Изборът на краля " е любопитен взор към история, за която у нас не се знае съвсем нищо. В последна сметка военната опозиция на Норвегия продължава два месеца, което е най-дългият интервал от време, в което някоя страна съумява да се бори срещу Германия (освен СССР). Кралят остава с народа си, а фамилията му ръководи страната и е подкрепяно и обичано от хората и до през днешния ден. Филмът задоволително добре изяснява за какво.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР