Дяловете на чужденците в Юнипро и Фортум - прехвърлени за

...
Дяловете на чужденците в Юнипро и Фортум - прехвърлени за
Коментари Харесай

Русия отговори на грабежа: Защо Президентът на РФ въведе външно управление за западните компании

Дяловете на чужденците в Юнипро и Фортум - трансферирани за ръководство на Федералната организация за ръководство на собствеността

ОГЛЕДАЛНИТЕ МЕРКИ

През последната година собствеността на Русия в чужбина беше в заплаха - след началото на специфичната интервенция, западните страни блокираха съветски държавни и частни активи. Срещу Москва към този момент бяха въведени няколко пакета наказания, които замразиха половината от валутните запаси на страната ни в размер на 330 милиарда $.

Краят на сходна политика не се вижда – неотдавна, да вземем за пример, стана известно, че Германия е основала нужната правна рамка за продажбата на активите на Роснефт, които преди този момент бяха в действителност присвоени от Берлин. Сега немските управляващи се готвят да пуснат за продажба съветска петролна рафинерия в град Швед.

В отговор на враждебните дейности президентът Путин подписа декрет за ограниченията при положение, че Русия, нейни жители или юридически лица бъдат лишени от благосъстоятелност върху активи в „ вражески “ страни. Дори при положение на опасност от сходни дейности от страна на други страни, Русия към този момент има право да поеме краткотраен надзор върху тяхната благосъстоятелност, в това число дяловете на задгранични организации в съветски компании.

Съответният президентски декрет от 25 април е екипиран със лист на имуществото, което към този момент е попаднало в новата разпоредба. Засега става дума единствено за скъпи бумаги - под външния надзор на Федералната организация за ръководство на собствеността минаха 83,7% от акциите на Публичното акционерно сдружение (ПАО) Юнипро, благосъстоятелност на немския холдинг Uniper SE, и към 98% от акциите на ПАО Фортум, които се управляват от финландската държавна енергийна компания Fortum.

В допълнение към скъпите бумаги, краткотрайното ръководство в Русия може да включва движимо и недвижимо имущество на задгранични физически лица и компании, ситуирани на територията на нашата страна, техните дялове в уставния капитал на съветски юридически лица, както и имуществени права.

Федералната организация за ръководство на собствеността изясни, че включените в листата електроенергийни активи са от първостепенно значение за постоянното действие на съветския енергиен бранш. За да се оцени смисъла на Юнипро и Фортум, задоволително е да се напомни, че те включват 12 топлоелектрически централи (5 от тях - в Unipro и 7 - във Fortum), в това число Сургутская ГРЭС-2, Шатурская ГРЭС, Смоленская ГРЭС, Няганская ГРЭС (една от най-големите и съвременни топлоелектрически централи в Русия) и така нататък

Портфолиото от активи на Фортум (бившето ПАО „ ЕЭС Россия “) включва също по този начин вятърен парк в региона на Уляновск и слънчеви електроцентрали в региона на Оренбург и Башкортостан. Очевидно е, че фирмите са от стратегическо значение за стопанската система на страната, само че контролът върху тях към момента принадлежеше на непознати холдинги. Собствеността на фирмите обаче не се е трансформирала,

Руски специалисти към този момент допускат, че в този момент Unipro и Fortum ще подлежат на условието да изплащат дивиденти като държавните компании - т.е. най-малко 50% от чистата облага. И като се има поради, че Федералната организация за ръководство на собствеността (федералния изпълнителен орган) стана краткотраен шеф, дивидентите ще отидат в страната.

ЧУЖДЕНЦИТЕ, ЛИШЕНИ ОТ МИЛИАРДНИ ПЕЧАЛБИ

- Разбира се, това не е конфискация, това са ответни ограничения против дейностите на недружелюбни страни, които си разрешиха, първо, да блокират златните и валутните запаси на Централната банка на Руската федерация, т.е. посегнаха на суверенна благосъстоятелност на Руската федерация.

Освен това бяха замразени и задържани банкови сметки на съветски държавни компании, лица, които са правили бизнес в тези страни, какво да кажа - враждебни дейности засегнаха доста лица, които имаха сметки там, недвижими парцели, вложения - всичко това също е блокирано, - сподели Мария Ярмуш, юрист, експерт по гражданско и интернационално право, пред радио " Комсомолская истина ". - Затова президентът на Руската федерация под формата на ответни огледални ограничения трансферира активите на западни компании, ситуирани на територията на Руската федерация, под ръководството на Федералната организация за ръководство на собствеността.

И това са на първо място големите активи на топлоелектрическите централи, които са благосъстоятелност на немски и финландски корпорации и получават големи облаги. Например немската компания завоюва 105 милиарда рубли предходната година (става дума за Юнипро, чиито доходи през 2022 година възлизат на 105,8 милиарда рубли - Ред.). Но в този момент непознатите корпорации не могат да се разпореждат с тези активи – не могат да ги продават, не могат да гласоподават и да вземат участие в ръководството на фирмите, не могат да печелят.

Как ще се развие обстановката по-нататък? По думите на специалиста, има описи на задгранични компании, които получават милиарди долари доходи от източници в Руската федерация, техните активи са безбройни и по същия метод тези активи могат да бъдат трансферирани под ръководството на Федералната организация за ръководство на собствеността без правото да се разпорежда с тях.

Това значи, че управлявайки тези активи, Федералната организация за ръководство на собствеността няма да може да ги продаде на никого. И към момента е мъчно да се каже по какъв начин ще се развие обстановката по-нататък - в този момент доста зависи от геополитическата обстановка.

Засега пазарът реагира оптимистично на новината за въвеждането на краткотрайно ръководство. Акциите на съветските енергийни компании, благосъстоятелност на немската Uniper и финландската Fortum, нарастнаха внезапно - с над 10% - по време на търговията на Московската борса.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР