Двустранният стокообмен с Унгария възлиза на 1.3 млрд. евро. за

...
Двустранният стокообмен с Унгария възлиза на 1.3 млрд. евро. за
Коментари Харесай

Унгарската Ексимбанк и ББР подготвят фонд в подкрепа на стартиращи компании

Двустранният стокообмен с Унгария възлиза на 1.3 милиарда евро. за 2016 година, като през тази година отчитаме растеж и единствено за първите осем месеца са надхвърлени 1 милиарда евро с наклонност в забележителна степен да нарасне. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на Първото съвещание на междуправителствената комисия за икономическо съдействие сред България и Унгария. То се организира под председателството на министър Караниколов и министърът на външните работи и търговията на Унгария - Петер Сиярто, а в него присъединяване взе и заместител министър-председателят по икономическата и демографската политика на Република България Валери Симеонов.

Двамата министри разискаха и опцията за откриване на взаимен фонд сред унгарската ЕксимБанк и Българска банка за развиване за поддръжка на започващи и дребни предприятия , като бюджетът на Фонда може да доближи 200 млн.евро. Караниколов осведоми, че при започване на идната седмица шефовете на двете банки ще стартират диалози по тематиката за фонда. Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто посочи, че "Ексимбанк Унгария " открива рамков заем от 510 млн. евро за започващи компании в България и Унгария, като измежду сферите на съдействие той уточни земеделието и туризма. Министър Караниколов разясни, че концепцията е последователно да бъде доближат оптималният размер на сумата по бъдещия фонд.
Износът на България за Унгария отбелязва растеж от над 11% и е изключително значимо да се запазят и разширят позициите на българските артикули и услуги, разгласи Николов. По думите му съществува капацитет за повишаване на размерите в двустранната търговия в областите: машиностроене, електроника и електротехника, фармацевтика, хранително-вкусова индустрия, текстилна и трикотажна индустрия, информатика и информационни технологии.

Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто посочи, че България е обичаен сътрудник на унгарската страна. Той заяви, че са набелязани ограничения за възстановяване на икономическите взаимоотношения, като една от тях е точно основаване на този взаимен Фонд за поддръжка на стартъпи и дребни и междинни предприятия, който да бъде ориентиран към български и маджарски компании. По думите му фармацевтиката, туризмът и земеделието са вероятни браншове за усилване на съдействието.

След съвещанието бе подписан двустранният протокол от Пленарното съвещание на Междуправителствената комисия, както и Меморандуми за съдействие сред ИАНМСП, БАИ и Унгарската национална комерсиална къща, които ще допринесат за задълбочаване на търговско-икономическото съдействие.

Министър Караниколов, министър Сиярто и вицепремиерът Валери Симеонов откриха и българо-унгарски бизнес конгрес с представители на над 50 компании от двете страни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР