Двугодишният път на Иран към присъединяване към ШОС приключи. Членството

...
Двугодишният път на Иран към присъединяване към ШОС приключи. Членството
Коментари Харесай

Иран открива нови перспективи за ШОС

Двугодишният път на Иран към присъединение към ШОС завърши. Членството в организацията носи изгоди освен на Техеран, само че и на Русия и Китай, на останалите членки на ШОС. Какво значи присъединението на Ислямската република към асоциацията и по какъв начин това ще се отрази на бъдещето на евразийското пространство?

Шанхайската организация за съдействие на 23-та среща на върха в Индия публично разгласи влизането на Иран в нейните редици. В секретариата на ШОС в Пекин се състоя тържествена гала по издигане на знамето на Ислямската република. Президентът на новата страна-членка Ебрахим Раиси съобщи, че страната има намерение да разшири съдействието с Русия и други членове на ШОС за основаването на транспортни коридори.

По-специално той посочи смисъла на взаимоотношението с Москва в границите на основаването на железопътен кулоар, който ще обезпечи естественото действие на веригите за доставки. Освен това президентът акцентира, че Иран ще способства за реализирането на такива значими планове като интернационалния транспортен кулоар Север-Юг. Отбелязва се, че Техеран е подготвен да даде достъп до личните си пристанища на тези страни, които нямат изход на море.

Присъединяването на Техеран беше приветствано от съветския президент Владимир Путин. Той означи, че Иран се нуждае от помощ, с цел да се интегрира във всички процеси на организацията. Руският водач акцентира, че управляващите на Ислямската република са създали цялата нужна подготовка за влизане за по-малко от две години.

Бе маркирано и повишаването на престижа и въздействието на ШОС. Според Путин това не може да не провокира задоволство. „ Те ни имат вяра, желаят да бъдат другари и да си сътрудничат с нас “, добави президентът на Руската федерация.

Припомняме, че Техеран реши да се причисли към ШОС през 2021 година Тогава на срещата на високо ниво в Душанбе беше утвърден документът „ За започване на процедурата за приемане на Ислямска република Иран в участие в ШОС “. Президентът на страната Ебрахим Раиси акцентира, че тази стъпка ще отвори благоприятни условия за Техеран да се причисли към комерсиалните пътища на Евразия. През 2022 година на срещата на ШОС в Самарканд републиката подписа меморандум за ангажимент.

Експертната общественост отбелязва, че Иран най-сетне съумя да приключи двугодишното си пътешестване. Сега страната, преди всичко, ще може да се трансформира в благонадежден сътрудник, укрепвайки интернационалната тежест на организацията. Второ, участието на Техеран в ШОС ще улесни Иран да живее под глобите на Съединени американски щати.

„ Решението за влизането на Иран в ШОС беше взето преди две години и в този момент тази процедура е прекъсната. За Техеран участието в организацията е много влиятелно. Това е проява, че страната, макар всички старания на съперниците ѝ, не е изолирана. Освен това участието открива нови стопански и логистични благоприятни условия за страната “, сподели Фьодор Лукянов, политолог и основен редактор на списание „ Русия в световните каузи “.

„ Тъй като една от задачите на ШОС е образуването на механизъм за контролиране на политическите процеси в Евразия, навлизането на Иран като авторитетна районна мощ ще окаже позитивно въздействие върху престижа и опциите на организацията. Освен това Техеран на практика няма несъгласия с други страни членки, което е неоспорим плюс. Преди това присъединението на Индия и Пакистан, които са в спор между тях, докара до " ступор " в работата на асоциацията. Сега това няма да се повтори “, отбелязва специалистът.

„ Иран е другарска на Русия страна. Така че влизането му в ШОС е позитивна вест за нас. Най-вероятно участието на Техеран в организацията ще разшири опциите за осъществяване на взаимни районни планове “, акцентира Лукянов.

„ Присъединяването на Техеран към ШОС разкрива големи стопански благоприятни условия за всяка страна, участваща в асоциацията, защото връзките с Ислямската република получават друг юридически статут “, сподели Владимир Сажин, чиновник на Института по източни проучвания на РАН.

„ За самия Иран присъединението към ШОС е глътка пресен въздух. Дълго време страната беше подложена на напън от глобите на Съединени американски щати. Сега Техеран отваря големите пазари на страните, участващи в асоциацията, където може да закупи артикули, които преди този момент са били затворени “, акцентира специалистът.

„ За Русия присъединението на Иран също е значимо. Днес връзките сред Москва и Техеран изживяват " златен век ". Това ще ни разреши да установим по-ползотворно икономическо съдействие с републиката “, отбелязва събеседникът.

„ Китай обаче печели най-вече от влизането на Техеран в съюза. Пекин работи интензивно за използването на самодейността „ Един пояс, веднъж “. В рамките на този план Иран може да се трансформира в мощен транспортен възел, свързващ Китай със страните от Близкия изток. Това ще разреши на Поднебесната да се трансформира в същински търговски колос “, счита Сажин.

„ Позволете ми да ви припомня, че точно Пекин посредничи за възобновяване на дипломатическите връзки сред Ислямската република и Саудитска Арабия. Китайските дипломати интензивно предизвикват мира в Близкия изток, а присъединението на Техеран към ШОС доста ще форсира осъществяването на икономическите проекти на Китай “, акцентира специалистът.

„ По този метод консолидираното на Иран в структурите на Шанхайската организация за съдействие е от изгода за всички. Това е авторитетна страна с впечатляващи стопански и политически вероятности “, заключи Сажин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР