Двойно увеличение на бактериални инфекции са регистрирани в НЦЗПБ в

...
Двойно увеличение на бактериални инфекции са регистрирани в НЦЗПБ в
Коментари Харесай

Летни зарази удрят в корема повече от миналата година

Двойно нарастване на бактериални инфекции са регистрирани в НЦЗПБ спрямо предходната година

Двойно са увеличени случаите на бактериални инфекции у нас в съпоставяне със същия интервал на предходната година, демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ). Най-често при пациентите става дума за тип хранително натравяне и бактериално замърсяване - ентероколити, кампилобактериоза и салмонела, които са присъщи за месеците юни-октомври. При признаци като болки в стомаха, главоболие, висока температура и мускулни конвулсии, медиците предлагат да се създадат проучвания, с цел да се откри повода на заразяването, написа trud.bg.

Общо 263 са случаите на гастроентерит и ентероколит у нас, като за последната седмица записаните нови заболели са 44, сочи справката на НЦЗПБ. От началото на годината в страната са регистрирани 3917 случая като за същия интервал през 2022 година са регистрирани 2910 случая.

С 25 са повече и инфектираните с кампилобактериоза в съпоставяне със същия интервал на предходната година. От началото на годината в страната са регистрирани 93 случая, като за същия интервал през миналата година са регистрирани 68 случая. Медиците обаче обръщат внимание на болестта, което се предизвиква от бактериите от жанр Campylobacter (Кампилобактер) и от десетина години внезапното нарастване на случаи в Европа се наблюдават с изключително внимание. Най-често срещаните източници на кампилобактериозата са храни като прясно месо, в максимален % при птичето, както и при яйца. Според отчет на Европейския съюз по отношение на зоонозите и зоонозните причинители, първата и втората най-често следени зоонози при хората в държавите-членки на Съюза са кампилобактериоза и салмонелоза.

През последните месеци здравните управляващи обръщат внимание на поддържането на персонална хигиена при пътувания, както и при консумация на храни, изключително през лятото поради високите температури.

Салмонелозата е втората най-често съобщавана гастроинтестинална зараза и зооноза при хора след кампилобактериозата и значима причина за възникването на огнища. От началото на годината в България са регистрирани 217 случая на салмонелоза. За същия интервал през миналата записаните заболели са 135.  

Увеличени са случаите на всички инфекции и в това няма нищо изненадващо, тъй като бяха изкуствено занижени от ограниченията към пандемията, само че би трябвало да обърнем внимание на случаите със салмонела, ентероколити, кампилобактериоза (Campylobacteriosis, б. р.). Това са болести, които се предават с мръсни ръце, по тази причина и е наложително използването на топла вода и сапун или в краен случай - дезинфектант.

Заразяване може да се получи и при нарушение на температурния режим на даден тип храни, които би трябвало да се съхраняват при хладилен. Когато при тип храни хладилният режим е нарушен, в тях се развиват бактерии, те стават рискови. В общия случай приказваме за витрини, за открити сергии и други

Затова и споделяме, че методите за заразяване се свеждат до два: орално-фекален път, когато болният отделя бактериите и с ръцете си замърсява храни, води и повърхности, както и нарушаването на хладилния режим на храните.

Ще подчертавам на кампилобактериозата, тъй като тя се диагностицира мъчно и по тази причина към нея не се подвига звук, само че е сериозен проблем за развитите страни, където болестта са разпознава добре клинично и болният се насочва за проучване и последвало лекуване. Това е едно от най-честите болести през летните месеци с подобен чревен синдром.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР