Двойно са се увеличили случаите на респираторни заболявания във Варна

...
Двойно са се увеличили случаите на респираторни заболявания във Варна
Коментари Харесай

Двойно повече са болните от вирусни инфекции във Варна

Двойно са се нараснали случаите на респираторни болести във Варна и района през последната седмица. Най-засегнати от вирусните инфекции са децата. Регистрирани са и два случая на грип, оповестява Българска национална телевизия, базирайки се на данни от Регионалната здравната ревизия

" Естествено със промяната на сезона, по-рязкото захлаждане, с изменчивото време зачестиха и съответните инфекции, присъщи за сезона. Сезонните вируси със своята периодичност и благосъстояние на клиниката обгърнаха огромна част от популацията ", декларира педиатърът доктор Стефка Харитонова.

Най-честите признаци на вирусите през този сезон са температура, кашлица и хрема. За да се оправим по-лесно с тях обаче, е нужна профилактика.

" Много е значимо по какъв начин ще подготвиш есенно-зимния интервал и за това се мисли през летните месеци. Никога не подценяваме закаляването, което е значима част от тази подготовка, и се оказва, че е доста значимо самите имуномодулиращи средства да не се взимат в миг, когато се случват бедите, а да се стартира по-рано – още през летните месеци ", прибавя доктор Харитонова.

Вече има два публично доказани случаи на грип във Варна. Епидемия от вирусни инфекции обаче се чака през декември. Единствената отбрана против грип е имунизацията. За първи път в аптеките у нас се предлага нова, четирикомпонентна ваксина. Тя покрива вариантите, чието разпространяване се чака през тази година.

" Два “А ” и два ”Б ” варианта на грипния вирус и се надяваме, че с четирикомпонентната ваксина ще бъде малко по добре. Малко по-защитени ще бъдат хората към четири типа грипни вируси ", разяснява Анка Баева, шеф на отдел ”Противоепидемичен надзор ”.

За да бъде ефикасна имунизацията обаче, е добре да се сложи най-късно доникъде на ноември. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР