Двойно по-високи сметки за ток отчита бизнесът през декември спрямо

...
Двойно по-високи сметки за ток отчита бизнесът през декември спрямо
Коментари Харесай

Бизнесът плаща двойни сметки за ток през декември

Двойно по-високи сметки за ток регистрира бизнесът през декември по отношение на същия месец на предходната година. Това съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, представен от БГНЕС. Причината е шоковият скок на енергийната борса, където през октомври и декември беше записано с до 300% нарастване на цената в рамките дневно.

Индустриалците желаеха незабавна среща с премиера и организираха диалози по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие. До момента няма изясненост по кое време ще се срещнат с Борисов. Цените за индустриалния ток са по-високи от тези, които се търгуват на тържищата в прилежащите страни, уверен е Велев.

“Важно е да се знае, че към цената, която се търгува на сегмента „ Ден напред “, се прибавя и таксата „ Задължение към обществото “, което надува още повече сметките на компаниите, които търгуват от енергийната борса ", разяснява ръководителят на АИКБ.Неговият сътрудник Евгени Иванов от КРИБ непосредствено дефинира изказванието на енергийния министър Теменужка Петкова, че имаме най-евтината сила на борсата, като „ опашати лъжи “. Изчисленията демонстрират, че в случай че се прибавят и спомагателните такси, цената става същата като в Германия.

Асоциацията на организациите на българските работодатели предлага таксата „ Задължение към обществото “, която образува месечните битови сметки, да отпадне за обособените консуматори и бизнеса и да се поема от бюджета.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР