Движението е най-естествената функция на нашето тяло! И колкото естествено,

...
Движението е най-естествената функция на нашето тяло! И колкото естествено,
Коментари Харесай

Седите ли продължително? Ако това е цял час, знайте че е твърде дълго!

Движението е най-естествената функционалност на нашето тяло!

И колкото естествено, потребно и нужно е то, толкоз неестествено и разрушително е продължителното седнало, статично състояние за тялото.

Дългото седене в една поза постепенно, само че несъмнено унищожава вярната стойка, мускулите губят тонуса и масата си, гръбнакът се сковава, напрягат се сухожилията и ставите, затруднява се дишането и работата на сърцето.

За страдание актуалният метод на живот принуждава множеството от нас да прекарват огромна част от деня си в седнало състояние: на стола пред компютъра, в автомобила или градския превоз, вечер пред тв приемника или още веднъж пред компютъра.

Денят минава и пристигна ли време за сън, просто сменяме седящата поза с легнала. Проблемът се задълбочава и от това,че привикваме с този метод на живот и стопираме да търсим придвижването,а тялото ни има крещяща потребност от това.

Умората в края на деня сигурно ще бъде по-малка и търпима, в случай че се раздвижваме на всеки половин час и отделяме време за няколко обикновени извършения.
 v Thinkstock
Ако сте в офиса по през целия ден и работата изисква да сте най-вече на стола, то със идващите няколко извършения може да облекчите схващането и напрежението в тялото.

А съумеете ли да привлечете и сътрудниците за бърза групова гимнастика,то положителното въодушевление в офиса е обезпечено,сигурна съм.

Направете всички извършения прави, в седнало състояние може да натоварите погрешно някои стави, сухожилия или гръбнака, а и сигурно ще ви бъде по-трудно.

Идеята е въпреки всичко да забравим за малко стола.
 v Thinkstock
Започнете от врата като леко повдигнете брадичката оптимално нагоре и постепенно спускайте до оптимално долу. Повторете колкото желаете.
Спуснете брадичката оптимално долу, в тази позиция постепенно завъртете в дясно и задръжте за няколко секунди,завъртете на ляво и още веднъж задръжте. Направете няколко кръгови придвижвания с врата, първо в едната посока след това в другата. Подпрете брадичката с длан и оказвайте напън надолу в продължение на няколко секунди, повторете колкото желаете.  v Thinkstock
Раздвижете раменете и гърб , като застанете прави с изправен тил, повдигнете раменете, задръжте горе, продължете с кръгови придвижвания в двете направления и повторете колкото желаете.
Повдигнете ръцете високо над главата и дълготрайно се протегнете. Застанете прави на метър зад стола, хванете облегалката и се наведете до хоризонтално състояние на торса,задръжте за няколко секунди. Повдигнете ръцете високо над главата, хванете ги и постепенно се наклонете оптимално в страни,първо в дясно, по-късно в ляво.Повторете колкото желаете.  v Thinkstock
Раздвижете краката с няколко клека:
Хванете се за бюрото или друго комфортно място, с цел да имате опора и постепенно клекнете до хоризонтално състояние на бедрата. Задръжте колкото съумеете и се изправете. Повторете няколко пъти. Дръжте се за опора, сгънете единия крайник обратно,хванете глезена и оптимално притиснете към дупето, задръжте и повторете с другия крайник. Дръжте се за опора, сгънете единия крайник и постепенно се повдигнете на пръсти с другия,задръжте и повторете с другия
За край може да извършите една бърза разходка по стълбите или да потичате на място за минута. Със сигурност ще предизвикате усмивки в офиса, само че какво по-хубаво от това - всички имаме потребност от приятна атмосфера на работното място.
 v Thinkstock
Продължителното обездвижване и седене въздействат отрицателно и на душeвността ни. Рискът от тревога и депресивни положения се покачва паралелно с часовете прекарани на стола.

И до момента в който упражненията разтоварват и раздвижват тялото, то ендорфините или „ хормоните на щастието”, които се отделят при физическа интензивност, ще разведрят мозъка, ще подобрят концентрацията и ще преборят депресията и умората.

Движението е значимо освен за здравето, само че и за щастието! Пробвайте, триумф и положително въодушевление на работното място!

Автор: Светла Тодорова
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР