Двете най-силно засегнати от коронавируса европейски държави - Италия и

...
Двете най-силно засегнати от коронавируса европейски държави - Италия и
Коментари Харесай

Блокада в Италия и извънредно положение Испания - какво е разрешено

Двете най-силно наранени от ковид европейски страни - Италия и Испания - вкараха строги ограничавания върху напредването, а Испания го направи даже с оповестяване на изключително състояние в страната за 15 дни (и евентуално ще бъде удължено).

Какво може и какво не може да прави човек в тези страни? " Дневник " събра пояснения от медии и уеб сайтове на държавни институции.

Италия

Затворени ли са границите?

Да, тъй като съвсем всички страни (с изключение на Франция) вкараха строги ограничавания на трафика (с изключение на товарни стоки). На процедура не могат да се минават границите със Словения, Австрия и Швейцария.

Може ли човек да излиза?

Само за работа, здравни потребности или незабавни случаи. Градският превоз работи, само че не се предлага, в случай че не е неотложно. И тук, и в Испания управляващите одобриха думите " Оставам у дома " (с хаштаг) като девиз на акциите, с които предлагат това (#IoRestoaCasa и #YoMeQuedoEnCasa). Който желае да пътува, би трябвало да попълни документ с аргументите за това и в случай че излъже, може даже да попадне в пандиза. За болните възбраната за излизане е " безспорна ".

Може да се пътува с кола до работното място или различен обект поради който човек излиза, само че единствено при съблюдаване на отдалеченост от метър сред водач и пасажери. Възможно е и използването на мотор, само че единствено от лидера - няма по какъв начин да се обезпечи отдалеченост. Транспортът обаче работи на цялостен потенциал (за разлика от Испания).

Може ли човек да взе участие в прояви навън?

Не, тъй като няма такива - стопират тези в спорта, културата и религиозната активност, както и панаирите.

Парковете обаче остават отворени за спортуване, в случай че такава активност не се прави групово и се почита дистанцията от метър сред хората.

Какво не работи?

До 25 март затвориха питейни заведения, кафенета, заведения за хранене на улиците, столовете в фабрики и офиси останаха отворени при изискване, че могат да подсигуряват на клиентите си разстояние от най-малко метър сред тях. Това се отнася и за кафенета на гари, летища и бензиностанции. Банки, погребални организации и публични перални ще могат да работят единствено при същите условия - само че всички други услуги, които не са от последна нужда (фризьори и салони за красота) затваят.

Основни за производството отдели на фирмите няма да затварят порти, само че маркетинг, човешки запаси и финанси би трябвало да отворят.

Какво работи?

Остават отворени магазини за храни, супермаркети, аптеки, магазини за електроника и продаващи вестници и тютюн. Трябва да подсигуряват разстояние сред клиентите от най-малко метър. Със сигурност работят здравните институции - няма отпуск за чиновниците в бранша най-малко до 3 април. Ако някой от тях има температура над 37.5 традуса или даде позитивна проба, би трябвало да остане вкъщи.

Може ли човек да пътува в общината си?

Не, единствено в случай че е извънредно належащо, както е разказано горе.

А туризъм?

Властите предлагат " безусловно да се заобикаля ". Върху работата на туристическия отрасъл обаче не се постановат ограничавания.

Какво е наказването при неспазване?

Глоба от 206 евро и няколко години затвор. Ако инфектиран с ковид излезе на улицата, глобите може да са още по-сериозни.

 Блокада в Италия и изключително състояние Испания - какво (все още) е позволено
© Associated Press

Испания

Затворени ли са границите?

Все още не. Такава мярка обаче се обмисля все още (14 ч. българско време).

Може ли да се пътува с градски превоз?

Трябва да е извънредно належащо. Самолети, влакове, кораби и междуградски рейсове могат да се запълват единствено на 50% от потенциала си.

Може ли да се излиза на улицата?

Все още да, в случай че е извънредно неотложно - на работа (ако не може дистанционно), за медикаменти, визити в банки и лечебни заведения. Разходката на кучето е основателна причина, само че може да я прави единствено един човек. Изхвърляне на боклука, прибиране на нормалния адрес (за дълго пътували по работа или други причини). Както и в Италия, сватбите и погребенията са разрешени при мощно стеснен брой участници.

А в случай че не е извънредно неотложно?

В някои общини и области работят услуги като фризьорски салони или химическо почистване, в други обаче такава активност, както и съвсем всякаква друга комерсиална, е неразрешена.

Деца не може да се разхождат в парка или другаде. Жителите не могат да излизат, с цел да тичат или карат колела, нито да вървят в питейни заведения, заведения за хранене, театри, кафенета и кина - те не работят. Властите поучават да се отсрочват и прегледите, в случай че не са незабавни. Забранени са визити на родственици, в случай че не е належащо да им се окаже специфична помощ.

Може ли полицията да пита хората за какво излизат?

Да.

Може ли човек да излезе от общината си?

Само тези, доставящи съществени услуги като незабавна помощ и чиновници на водоснабдяването, електрическите компании, и други. Пътищата обаче може да се окажат затворени при потребност.

Какво е наказването?

Ако някой не съблюдава ограниченията, минималната санкция е 100 евро, само че на доктрина глобите могат да доближат и 600 хиляди евро, в случай че значат неспазване на Закона за публичното здраве (системно неспазване на указания от способените органи, нанасящо съществени вреди на публичното здраве).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (539)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР