Двете мощности осигуряват на Есетере България 210 куб.м общ капацитет

...
Двете мощности осигуряват на Есетере България 210 куб.м общ капацитет
Коментари Харесай

Град Добрич, щата Юта

Двете мощности обезпечават на " Есетере България " 210 куб.м общ потенциал за преправка на три типа масла

[ "Есетере България "] Добрич е единственият град отвън Съединени американски щати, в който американската dōTERRA има напълно личен цех. Основаната през 2008 година в Юта компания за козметични артикули е в България от 2015 година и до момента е вложила 12 млн. лева в индустриални мощности, складови уреди и здания под името " Есетере България ".

Тази година американската компания влага нови 4.2 млн. лв. за строителство на своята втора дестилерия за етерични масла и за административна постройка с 830 квадратни метра разгъната застроена повърхност. " Очакваме в новата апаратура да дестилираме 25 000 кг масло от лавандула по време на акцията, която е от 1 до 31 юли ", посочи за " Капитал " шефът на компанията Пламен Николов.
Защо в България

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Изборът за вложения на американската корпорация в България не е инцидентен. Причината е излизането на страната ни преди всичко в света по рандеман на лавандулово масло преди няколко години, с произвеждане на близо 200-250 тона годишно. Европа е главен пазар за масла от лавандула и лавандин (естествен хибрид сред теснолистна и широколистна лавандула), като България и Франция образуват две трети от европейския износ.

Много от пазарите също са на континента - главно Франция и Германия. Ключови пазари са също Съединени американски щати и Швейцария. По-малки количества се изнасят за страни от Югоизточна Азия, Латинска Америка, Австралия и Канада.

Началото на производството е през юни 2016, откакто dōTERRA влага към 5 милиона лв. в своя дестилерия за лавандула и тревни култури в Добрич - единствената в страната с лабораторно-изследователски център. Пълният й потенциал допуска преправка на към 200 тона лавандулов цвят за 24 часа и производството на сред два и три тона лавандулово масло.

Общ потенциал - 210 кубични метра

Вече построената втора дестилерия е тъкмо копие на съществуващата – ситуирана е на към 2000 квадратни метра повърхност, с 12 дестилационни апарата по 5.5 кубични метра за преваряване на етеричномаслени култури. Производствената база работи в непрестанен целогодишен режим, като екипът, употребяваните технологии и цялата апаратура са напълно български.

Двете мощности обезпечават на " Есетере България " 210 кубични метра общ потенциал за преправка на три типа масла: сини, жълти и от смоли (тамян и смирна).

Работещите на непрекъснат трудов контракт в българската компания са 90, а други 90 са сезонно наети за по шест месеца в годината. Втората дестилерия обезпечава 100 нови работни места. " Хората са назначени и към този момент се образоват ", посочи Пламен Николов.

От България, Сомалия, Етиопия, Хавай

Българското сдружение продава готовата продукция единствено на компанията майка – dōTERRA, която всяка година усилва декларираните количества.

По предписание бизнесът с преправка на масла е сезонен. " За разлика от множеството дестилерии, които работят 2-3 месеца в годината, " Есетере " обаче работи 12 месеца, без спиране, непрекъснато, тъй като непрестанно набира първични материали от други пазари ", споделя Пламен Николов.
Основните доставки идват от България - лавандула, маточина, чубрица, роза, лайка, бял равнец, кориандър, резене, здравец. Компанията има построени постоянни връзки с фермери и подписва многогодишни контракти за преправка на продукцията им. Това, което се внася, идва от целия свят. От Сомалия и Етиопия идват тамян и смирна, от Северна Америка - кора от бреза, а от Хавай - сандалово дърво.

" Най-търсени са лавандула и тамян, които се употребяват за ароматерапия и намират все по-голямо приложение във фармацевтичната и козметичната промишленост ", разяснява Николов. Той не се ангажира с прогнози за тазгодишната годишна продукция от лавандула, само че заключи: " Сметката е елементарна - в случай че е изсъхнало и слънчево, реколтата е добра. Ако вали, както беше през юни предходната година, реколтата ще е слаба. "

95% растеж на приходите

Според последния оповестен в Търговския указател отчет за активността през 2017 оборотът на " Есетере България " нараства над три пъти до съвсем 31 млн. лева по отношение на миналата година, а облагата доближава 3.573 млн. лева против 824 хиляди през 2016. " За 2018 година означаваме 95% растеж на приходите по отношение на 2017, облагата пораства съразмерно ", разгласи Пламен Николов.

" Желаем да затвърдим позицията си на водеща дестилерия в страната, както и да участваме интензивно в стабилизирането на етеричномасления бизнес в България. Много е евентуално да увеличим още дестилационния си потенциал, само че към този момент нямаме съответен проект, това зависи и от растежа на компанията майка ", разяснява още Пламен Николов.

Според него компанията няма интерес да влиза в земеделието и ще остане преработвател. Сред вероятните вложения през 2019 е построяването на дребна дестилерия за рози в региона към Казанлък. Дарът на земята

Базираната в Юта компания dōTERRA (латинско производно, което значи " Дар на Земята " ) е компания за мултилевъл маркетинг и е основана през 2008 година. Фирмата навлиза в промишленост, в която в никакъв случай не е имало стандарт за качество, по тази причина основава собствен стандарт за етерични масла - CPTG Certified Pure Therapeutic Grade. За 2018 компанията има над 2 милиарда $ оборот и 3200 чиновници, от които 2583 са основани в Съединени американски щати.
" Есетере България " е местен сътрудник на Healing Hands Foundation на dōTERRA и подарява средства за устойчиви обществени планове в община Добрич. Досега българското сдружение е дарило 350 хиляди лева за района, а плануваните за 2019 година средства за обществени начинания и планове надвишават 150 хиляди лева Пламен Николов, шеф на " Есетере България ":
Плюсът на Добрич е земеделието и близостта на Варна


Защо американската dōTERRA избра Добрич за своята инвестиция в България?
- България е неповторима по три аргументи - географското си състояние, което дефинира високата централизация на етеричномаслени култури, обичайна научна активност в региона и инженерната мисъл в посока техническа обезпеченост на софтуерния развой. А Добрич - като развъртян поземлен център, кадърен да отгледа огромно количество суровина.

Кои са плюсовете на Добрич и региона за пускане на бизнес и развиването му?
- Сред плюсовете са местоположението и близостта до огромни транспортни центрове, като Варна да вземем за пример. Това е мощно развъртян селскостопански регион, който предлага положителни благоприятни условия - профилирана работна мощ и техника и разрастваща се инфраструктура.

Как работите с общината?
- Община Добрич е благонадежден наш сътрудник. Тук имаме опция за непосреден контакт със характерни административни единици, ефикасна връзка в къси и разумни периоди. Общината ни поддържа също интензивно в осъществяването на обществените ни стратегии за подкрепяне на деца и младежи в неравностойно състояние и освен.

В кои браншове в региона виждате капацитет за развиване?
- Добрич е обичайно поземлен регион, с необикновен капацитет в етеричномаслените култури, от които приходите са потвърдено по-високи. Ние виждаме вероятностите тук, изключително при изискване че акцентът пада върху дейна научна и изследователска активност.

Какво включва средносрочната тактика за развиване на компанията?
- Да обхванем пълноценно и отговорно всички дестилационни практики, процеси и стандарти в сектора, с цел да съумява той да излезе от лоното на снабдител на първични материали и да добави стойност към крайния си артикул.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР