Двете американски централи от комплекса "Марица-изток" са поискали три месеца,

...
Двете американски централи от комплекса "Марица-изток" са поискали три месеца,
Коментари Харесай

Американските централи поискаха 3 месеца да се запознаят с условията за преразглеждане на договорите им

Двете американски централи от комплекса "Марица-изток " са поискали три месеца, с цел да се срещнат с препоръчаната от Министерството на енергетиката методология за преразглеждане на дълготрайните им контракти за изкупуване на ток, заяви БНР.

Изпълнителният шеф на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов изясни: "Има методология, която е утвърдена кардинално от Европейската комисия. Инвестициите се правят оценка на каква стойност са, до каква степен са изплатени, предоставени на двете централи. Те си вършат личните разбори, поискали са належащо време, в което да проучват това и надлежно чакаме противоположна връзка от тях. Всичко зависи по кое време те ще са подготвени със личния разбор и до каква степен са допустими параметрите, които са им предоставени от нашите консултанти ".

От своя страна заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков съобщи, че резултатът от диалозите с американските централи би трябвало да е допустим за двете страни: "Много е значимо в положителни партньорски връзки, каквито сме имали с сътрудниците от американските централи, да се водят по един изкусен и стопански преференциален метод за двете страни тези договаряния, с цел да бъде реализиран консенсус и за двете страни и естествено най-хубавото за българските потребители ".

В момента двете американски централи от комплекса "Марица-изток " създават към 20 на 100 от потреблението на ток в страната по данни на Централното диспечерско ръководство.

Иван Цанков – изпълнителен шеф на "AES " – една от централите, сподели за Националното радио, че всяка смяна в дълготрайните им контракти за изкупуване на ток би трябвало да бъде утвърдена от всичките им банки кредитори. Това, по думите му, ще отнеме много време. Има няколко разновидността за дълготрайните контракти, с изключение на тяхното преразглеждане, счита Цанков: "Изплащането на така наречен "невъзстановяеми разноски ", чиято методика ни беше изпратена преди към месец, е единствено единият от разновидностите за това какво може да се случи с тези контракти. Друг вид, който може да се случи, е аргументирането на това, че няма никакви детайли на държавна помощ и те да си останат такива, каквито са сега ".

Миналата седмица стана ясно, че държавното управление е склонно да се съобрази с настояването на работодателските организации договорите с двете американски централи да бъдат прекъснати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР