Двеста години след новаторското пътешествие на Чарлз Дарвин еколозите се

...
Двеста години след новаторското пътешествие на Чарлз Дарвин еколозите се
Коментари Харесай

Вдъхновени от Дарвин еколози предприемат експедиция

Двеста години след новаторското странствуване на Чарлз Дарвин еколозите се приготвят за двугодишна експедиция до четири континента, с цел да учат ендемичните диви животни и да предизвикват опазването на околната среда.

Наречено „ Darwin200 “, това пътешестване ще отразява известното странствуване на Дарвин на борда на HMS Beagle, който отплава от Плимут през 1831 година

Darwin200 на Oosterschelde

Според „ Ройтерс “, актуалното пътешестване ще бъде подхванато на Oosterschelde, тримачтова шхуна, издигната като товарен транспортен съд през 1917 година Корабът, който е претърпял забележителна реорганизация през 1996 година, в този момент е регистриран от холандското държавно управление като монумент с огромна културно-историческа стойност. Счита се за най-големия ветроходен транспортен съд, възстановяван в миналото в Холандия.

Отплавайки от Плимут, същото пристанище, от което Дарвин стартира своята експедиция, откриватели на околната среда и авантюристичен пътешественици ще се качат на Oosterschelde, който е ребрандиран като „ най-вълнуващата класна стая в света “.

Ръководени от професионален екипаж, тези участници ще поемат ръководството и навигацията  на кораба, като ще боравят с въжетата му. Те също ще документират океанската пластмаса и положението на кораловите рифове, ще организират проучвания на морски птици, китове и делфини по пътя.

По време на експедицията екипажът на Oosterschelde ще излъчва безвъзмездни лекции, опити и действия от кораба и 32-те пристанища, които ще посети, всички налични на уеб страницата Darwin200, достигайки до световна публика.

Освен това ще се организират ежеседмични надпревари, в това число едно, което предлага на учебен клас и техния преподавател пътешестване до Галапагос, с цел да учат с ботаника Сара Дарвин, пра-правнучката на Чарлз Дарвин.

Експедиция, обхващаща над 64 000 километра

Експедицията, обхващаща 64 373 км, ще посети всички значими пристанища, в които е хвърлил котва HMS Beagle на Дарвин, в това число отдалечени места като архипелага Галапагос, където наблюденията на Дарвин върху типовете птици, разнообразни от остров на остров, са въодушевили главната му работа „ Произход на типовете “.

Стюарт Макферсън, създателят на Darwin200, разкри в изявление, че откривателите по време на пътуването ще проучат въздействието на изменението на климата върху кораловите рифове и намаляващите местообитания на дивата природа, а също по този начин ще засадят хиляди дървета, с цел да оказват помощ в битката с проблеми като обезлесяването на Земята.

200 млади природозащитници

По време на пътуването 200 определени млади еколози краткотрайно ще се причислят към кораба, с цел да получат образование за запазване на околната среда. Ръководители на плана са Сара Дарвин и английският приматолог Джейн Гудол.

Говорейки за плана, Джейн Гудол споделя:

„ Всички знаем, че сме в разгара на шестото огромно измиране с доста злощастие и мрак по отношение на проблемите, пред които е изправена околната среда, изменението на климата и загубата на биоразнообразие. Това пътешестване ще разреши доста хора да видят, че към момента има време за смяна “.

Проектът Darwin200 има за цел да въодушеви идващото потомство екологични водачи и учени, като пресъздаде емблематичното пътешестване на Дарвин и го комбинира със актуалните старания за запазване. На фона на продължаващата екологична рецесия, планът се стреми да покаже действителни дейности и решения, които да оказват помощ за основаването на по-добро бъдеще.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР