Две важни за българите новини, които на пръв поглед нямат

...
Две важни за българите новини, които на пръв поглед нямат
Коментари Харесай

След ликвидирането на спецправосъдието! Пак контрабанда на цигари

Две значими за българите вести, които на пръв взор нямат нищо общо една с друга, привлякоха вниманието в края на предходната седмица.

Първо . Европа отдели Хърватия от България и Румъния по пътя им към влизане в шенгенското пространство. Нидерландия, а след това Швеция показват запаси към България „ поради проведената престъпност “. Неочаквано най-после Австрия поставя завършек на очакванията България да стане част от Шенген до края на тази година.
-->
Второ . Разбра се и, че Министерството на финансите е предложило поетапно повишаване на цигарите и тютюневите произведения до 2026 година поради признатото от Европейски Съюз повишение на акцизите.

Двойно по-високо нарастване на цените се предлага и за нагреваемите стикове, защото тези артикули подлежали минимум на контрабанда, изясни специалист от министерството. Затова, че нагреваемите са в пъти по-малко нездравословни за здравето на хората, не стана и дума.

Какво ни демонстрират тези два несвързани привидно обстоятелството – пресечения път към Шенген и неизбежното повишаване на цигарите?

Първо , тогавашното сполучливо противопоставяне против проведената престъпност в България, намерило самопризнание и довело до анулация на европейския мониторинг по механизма за съдействие и инспекция, дефинитивно е останало в предишното.

Второ - с контрабандата на цигари отсега нататък ще се борим с финансови механизми – с по-ниски цени на дребно за по-вредните и по-високи за щадящите. В края на краищата сметката ще заплащат всички хора, най-много добросъвестните данъкоплатци. И занапред е ясно – с покачването на цените на цигарите и тютюневите произведения, противозаконното им произвеждане и контрабандата ще набъбнат и то доста.

Всичко това се случва единствено 4 месеца след ликвидирането на спецправосъдието, с чиято работа и взаимни старания с добре работещото в миналото Министерство на вътрешните работи бяха разкрити единствено за 3-4 години повече от 10 огромни заводи за незаконни цигари и безакцизен тютюн, а контрабандата бе сведена до рекорден най-малко.

По 10 и повече на месец бяха разкритите и излъчени на съд проведени незаконни групи – за убийства, рекет, измами - телефонни, имотни и финансови, и какво ли още не. А в този момент, какъв брой разкрити проведени незаконни групи има? Да сте чули за някоя?

А какво направиха румънците. Те закриха профилираната си прокуратура за корупция по високите етажи на властта (и Лаура Кьовеши се издигна до първи Европейски основен прокурор), само че в това време не допряха своята Специализирана прокуратура за проведена престъпност. Тя продължава да работи сполучливо. Преди половин година ръководителят на румънските спецобвинители бе измежду тези негови сътрудници от Европа, които бяха шокирани от решението на българските депутати от предходния парламент да унищожават конструкция, посочила сполучливи резултати в борбата против мафията освен у нас, само че и на Балканите и из целия Европейски съюз.

Заради това не е изненадващо, че Швеция има обструкции към противодействието на проведената престъпност у нас. И тези сериозни отзиви занапред ще се усилват. Това, че Австрия на процедура избави България от срам като наложи несъгласие и на трите балкански страни, не би трябвало да ни успокоява, тъй като все по-отчетливо излиза наяве, че в случай че в други страни има мафии, то единствено у нас „ мафията си има страна “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР