Две нови стипендии за учениците, завършили основното си образование, одобри

...
Две нови стипендии за учениците, завършили основното си образование, одобри
Коментари Харесай

Две нови стипендии за ученици след завършено основно образование одобри правителството

Две нови стипендии за учениците, приключили главното си обучение, утвърди държавното управление. Първата е за възпитаници, които се образоват в дуална система на образование в класовете от първи гимназиален стадий. Втората е за тези, които са признати в осми клас по предпазените специалности от специалности или специалности от специалности, по които се чака дефицит от експерти на пазара на труда, и се образоват по тях през тази образователна година, оповестиха от държавната пресслужба.

Стипендиите ще се дават на основа класиране на учениците сходно на стипендиите за реализирани просветителни резултати и за подкрепяне на достъпа до обучение и попречване на отпадането. Учениците, които дават отговор на изискванията за приемане на повече от една стипендия, ще имат право да изберат единствено на една от тях. В същото време има опция, когато възпитаник е класиран за една от двата типа нови стипендии и по едно и също време за стипендия за просветителни резултати, да има право да получи и половината от размера на стипендията за просветителни резултати. Целта е да се подтикват учениците с по-висок триумф. Предвиждат се и стипендии за възпитаници със специфични просветителни потребности след приключен седми клас, които се образоват в държавните и в общинските центрове за специфична просветителна поддръжка.

Новите месечни стипендии за възпитаници ще се отпускат от втория период на образователната 2018/2019 година. Те няма да се изплащат на възпитаници с пет отсъствия по неуважителни аргументи през месеца, за който е стипендията.

Учениците през образователните 2018/2019 и 2019/2020 година, които се образоват в дуална система и получават стипендии по план " Швейцарска поддръжка за въвеждане правилата на дуалното образование в българската просветителна система ", няма да имат право на стипендия за възпитаници за дуалната система на образование в класовете от първи гимназиален стадий, обезпечена от държавния
бюджет.

Промените имат за цел разширение на кръга от възпитаници с право на стипендии след приключено главно обучение. Целта е да допринесат за подсилване на връзката сред професионалното обучение и образование и условията на пазара на труда, а също и за понижаване на отпадащите от учебно заведение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР