Две комисии на Европейския парламент изслушват кандидата за следващ български

...
Две комисии на Европейския парламент изслушват кандидата за следващ български
Коментари Харесай

В ЕП изслушват българския кандидат за еврокомисар Илиана Иванова

Две комисии на Европейския парламент изслушват претендента за идващ български еврокомисар Илиана Иванова. Тя би трябвало да размени Мария Габриел, която се отдръпна от поста през май, с цел да стане вицепремиер и външен министър в България.

Ако чуването на Иванова бъде сполучливо, кандидатурата ще бъде гласувана от Екологичен потенциал идната седмица на сесия в Страсбург. 

Очаква се Иванова да стане еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта. Тя ще бъде оценена от комисиите на Екологичен потенциал по индустрия, проучвания и енергетика и по просвета и обучение.

Изслушването ще продължи три часа и ще се състои от отговори на 25 въпроса. Иванова направи 15-минутно въведение, тя има по една минута за отговор на въпрос и пет минути за умозаключение в края на чуването. Кандидатката към този момент отговори документално на 36 въпроса, свързани с активността на еврокомисаря с посочените отговорности. 

След чуването на съвещание при закрити врата ръководителите на двете  комисии и представителите на политическите групи ще изготвят своята оценка, се отбелязва в известие на Екологичен потенциал. Тази оценка ще бъде предадена на ръководителя на Екологичен потенциал и на ръководителите на политическите групи. Предвижда се на следващия ден да бъде оповестена заключителната оценка.

Илиана Иванова ще е еврокомисар няколко месеца, тъй като напролет на 2024 година ще има избори за нов Европейски парламент. Тя ще довърши ресора на Габриел, която отговаряше за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и младежта.

Ако имаше конспирация към избора какъв да е бъдещият български еврокомисар, тя беше вътрешна. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заложи на " жена, добре позната в Брюксел и способена ". В същото време ПП-ДБ избраха мъж без опит в европейските институции - някогашният министър на нововъведенията Даниел Лорер.

Правителството изпрати и двете кандидатури, оставяйки на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен да реши алтернативата - той или тя. Фон дер Лайен избра Илиана Иванова поради забележителния ѝ опит в европейските институции и тъй като е жена, с цел да се резервира паритета сред двата пола в Европейска комисия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР