Две кървави Луни, танцът на Венера с Юпитер, необичайно ярък

...
Две кървави Луни, танцът на Венера с Юпитер, необичайно ярък
Коментари Харесай

Най-зрелищните небесни феномени през 2022 година


Две " кървави " Луни, танцът на Венера с Юпитер, извънредно ослепителен Марс и безконечен звезден поток от Персеиди – през 2022 година се задават някои доста зрелищни небесни явления. Кои от тях не трябва да пропускате?

От позиция на професионалните астрономи и астрофизици едно от главните събития се случи още в навечерието на 2022 – когато най-големият основан до момента галактически телескоп „ Джеймс Уеб “ започва от космодрума във Френска Гвиана, с цел да търси живот на екзотични непознати планети.

Затаили мирис, учените наблюдават всеки стадий от неговата работа и чакат първи фотоси. Но даже и единствено с елементарен бинокъл, та даже и с невъоръжено око, човек би могъл да види някои забележителни галактически феномени през тази година. През 2022 ще има две частични слънчеви затъмнения.

Слънчеви затъмнения

Първото – на 30 април – ще може да се следи единствено в Южна Америка, само че второто – на 25 октомври – ще е добре очевидно в ранните утринни часове и до обяд в някои елементи на Европа. А оптималната фаза на затъмнение ще може да се следи в Западен Сибир.
Редакцията предлага
Предстоят и две цялостни лунни затъмнения. На 16 май ще може да се следи „ цветната “ Луна – така наречен майско пълнолуние: планетата тогава ще се окаже от едната страна на Земята, а Слънцето – от другата. При това нашата планета ще засенчи своя сателит. Неголямо количество слънчева светлина, падаща под избран ъгъл и пречупваща се в атмосферата, ще оцвети лунния диск в извънредно кървясъл цвят. От Германия ще може да се следи единствено първата половина на този небесен театър – до момента в който Луната се скрие оттатък линията на хоризонта.

Същото небесно събитие ще се повтори и на 8 ноември, а на 13 юли ще се окаже на допустимо най-близкото разстояние до Земята. На тази дата ще можем да се полюбуваме на така наречен суперлуние – т.е. най-пълната фаза на Луната през тази година.

Марс ще сияе блестящо

През втората половина от годината воин на зрелищно зрелище ще стане. В есенните и зимни нощи тя ще сияе като ярка звезда високо над южния небосвод. На 8 декември „ алената планета “ в съзвездие Овен ще се окаже в контраст на Слънцето, а в утринните часове Марс ще закрие цялата Луна. Според специалистите, това събитие е основното астрономическо събитие на годината.

Ще има и задоволително мотиви да се полюбуваме на Земята и на други планети от Слънчевата система. В края на март и началото на април призори ще могат да се следят някои от тях. Ниско над хоризонта Венера, Марс и Сатурн ще образуват триъгълник, чиито ъгли последователно ще се трансформират, а на 1 април тези планети ще застанат в редица.

Един месец по-късно – на 1 май – можем да станем очевидци на среща сред Венера и Юпитер, които ще се приближат толкоз мощно, че ще наподобява като че ли образуват едно-единствено блестящо небесно тяло. Най-доброто време за наблюдаването му – към половин час преди разсъмване.

Друг добър миг за наблюдение на най-голямата планета в Слънчевата система ще е 26 септември. Юпитер тогава е във „ велико противостояние “ на Слънцето, което се случва единствено един път на 12 години. Небесният колос тогава ще е най-близко до Земята и ще може да се следи през цялата нощ с оптималната бляскавост.

Лунно затъмнение и поток от Персеиди

А на 8 ноември, по време на лунното затъмнение, вниманието ще притегли Уран, който ще се намира в съзвездие Овен.

Поток от Персеиди над Балтийско море

От избрани места в Европа ще може да се следи по какъв начин неговият диск закрива Луната. Това е извънредно рядко и извънредно красиво съвпадане.

Любителите на звездопади нормално чакат началото на август, когато настава времето на метеоритния поток на Персеидите, появяващи се откъм съзвездието „ Персей “. През тази година най-многобройният звезден поток ще е през нощта на 12 против 13 август. Само че това грандиозно събитие съответствува с пълнолунието, което ще основава известни спънки за наблюдаването на Персеидите.

*****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР