Две години след откриването на чисто новото крило с физкултурен

...
Две години след откриването на чисто новото крило с физкултурен
Коментари Харесай

Ремонт на ремонта: Спаси София показа новия корпус на Френската гимназия 2 г. по-късно

Две години след откриването на чисто новото крило с физкултурен салон на Френската гимназия " Алфонс дьо Ламартин ", той е в окаяно положение.

Опасност за спортуващите възпитаници, изчезнали или некачествени довършителни работи, плесен по стените, течащ покрив и голям брой други проблеми откриха при инспекция водачът на групата на ПП-ДБ и Спаси София в Общинския съвет Борис Бонев, общинският консултант Стефан Спасов, зам.-кметът по строителството Иван Матов и чиновници на администрацията. 



Бонев напомни, че договорът на нов физкултурен салон и възобновяване на постройката на гимназията е подписан през 2020 година сред Столична община и “Булстрой груп ” и е на стойност 5 256 107,32 лева с Данък добавена стойност и период за осъществяване 700 календарни дни. В отговорностите на изпълнителя ясно е записано, че той следва да извърши предоставената работа тъкмо, цялостно, качествено и спазвайки използваните механически стандарти и правила в строителството.

Началото на образователната година през 2022 година Френската гимназия посреща с чисто нов салон и нов корпус с 9 образователни зали, 3 амфитеатрални кабинета по естествени науки с самостоятелни работни места и благоприятни условия за лабораторни проучвания и библиотека. Ремонтът е признат без забележки и няма обществена информация за наложени наказания по осъществяването, макар че от управлението на учебното заведение са алармирали за множеството недостатъци и проблеми. 

“Като някогашен ученик на Френската гимназия ме боли, че след десетилетия очакване за нов салон и корпус, това което днешните и бъдещите възпитаници в гимназията получиха е криво-ляво и рисково. След две години прилагане, чисто новите уреди надалеч не дават отговор на качеството, което нашите деца заслужават. Явно е, че механически стандарти не са спазени, а работата е осъществена некачествено, откакто в толкоз къси периоди следим толкоз съществени проблеми. ”- не скри възмущението си Борис Бонев. 



Част от забележимите недостатъци са счупени или тук-там напълно изчезнали панели от окачения таван, напукани стени и мазилки, изчезнали дръжки на прозорци, необезопасени кабели. В стаите и спортните съблекални има плесен, който е рисков за здравето на учениците. Дворът на постройката също основава предпоставки за произшествия, защото има хлътвания и отчупвания от асфалта и неравности по целия терен. Дори с просто око се вижда, че ремонтът за над 5 благ.лв. е осъществен извънредно некачествено, с евтини материали и без съблюдаване на изискуемите стандарти. Особено рисков за учениците е фактът, че в настилката на новия салон не е планувана опция за монтаж на съоръжение за волейбол и баскетбол. Така, волейболните мрежи се крепят с бетонни бордюри, взети от новите подпорни стени на двора, прецизират от Спаси София. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР