Две фирми, които събират тол такси и плащания за електронни

...
Две фирми, които събират тол такси и плащания за електронни
Коментари Харесай

Станаха ясни фирмите, дето прибират по 7% от винетка

Две компании, които събират тол такси и заплащания за електронни винетки от името на Агенция „ Пътна инфраструктура “ като национални снабдители на услуги, са получили 57 млн. лева от комисионни.

Те вземат по 7% от цената на всяка винетка и тол такса. Това заяви в предаването „ Студио Хъ “ на телевизия „ 7/8 “ заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Захари Христов.

Източник на Narod.bg обаче разкри, че сдруженията с тлъстия къс са от орбитата на братята Красимир и Николай Маринови – Маргините. 

Захари Христов съобщи още, че това е притеснително. Той попитал някогашния началник на тол ръководството – Олег Асенов, за какво са тъкмо тези две компании, той не е дал отговор.

Зам.-министър Христов направи съпоставяне, че преди 2019 година, когато винетките са били хартиени, отделът, който се е занимавал със събираемостта в АПИ, е бил от 12 души, които са получавали комисионна единствено от 1,5%.

Заместник-министърът сподели още, че за построяването и ръководството на тол системата са подписани 28 контракта.

Основният е за създаване на системата за 180 млн.лв. с „ Капш Трафик сълюшън “, която е записана на името на австрийския жител Михаел Вебер.

По-късно в процеса на планиране и създаване са подписани още 27 обособени контракта за 46 млн.лв. за спомагателни действия.

Заместник-регионалният министър обърна внимание, че от 295 построени контролни точки (камери) на системата действат към 30 броя. По думите му това поражда въпроса за какво е било платено да се изградят 295 точки.

„ Кой носи отговорност за парите, дадени за камери, които не работят. Освен това от 295 контролни точки – 195 са остарели преброителни пунктове на АПИ, на които са поставени единствено камери. Тоест, трябвало е да бъде платено за създаване само  на 100 контролни точки. В същото време точките и центровете за данни към тях – за над 100 млн.лв., не са застраховани “, разяснява Христов.

Той уточни, че е затруднена връзката с тази митична компания, откъдето не дават информация с какъв брой души екип поддържат софтуера на системата, а за това те получават 2 млн.лв. на месец по силата на петгодишен контракт.

С сдружението има и 4 съглашения, които са конфиденциални.

Едно от тях гласи, че „ Капш “, които би трябвало да обезпечават поддръжка, нямат ангажимент да доставят аварийни елементи за тол системата, това е оставено като ангажимент на АПИ.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР