Двайсет и втори март е празникът на Велико Търново. Така

...
Двайсет и втори март е празникът на Велико Търново. Така
Коментари Харесай

Празникът на Велико Търново – Ден на благодетели

Двайсет и втори март е празникът на Велико Търново. Така остарялата столица отбелязва историческата борбата край Клокотница, когато войската на Иван Асен разгромява византийците, нарушили мирния контракт.

Празникът се празнува още от тринадесети век и по този начин Велико Търново е първият град в България, който има празник.

През 1924 година по самодейност на група членове от учебното настоятелство Общинският съвет взема решение празникът на Велико Търново да се празнува и като Ден на благодетелите.

От тогава шествието на учащите се, носещи портретите на благодетелите, съпроводени с къса биографична информация, става неотменна част от формалната празнична стратегия.

Тази година поради въведените по-строги противоепидемични ограничения общоградските тържества са анулирани. На онлайн сесия на Общинския съвет ще бъдат връчени премиите „ Велико Търново “ и удостоени носителите на званието „ Почетен жител “.

В 12 часа камбаните в крепостта „ Царевец “ и в православните храмове в града ще отмерят 33 удара за празника на Велико Търново.

За гости остава отворен само архитектурно-музеен резерват „ Царевец ”, който ще приема единствено самостоятелни туристи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР