Двайсет и трима български артисти претворяват литературните миниатюри на във

...
Двайсет и трима български артисти претворяват литературните миниатюри на във
Коментари Харесай

Историите на жени, преживели насилие, ще оживеят в картини

Двайсет и трима български актьори претворяват литературните миниатюри на във въздействащи картини за изложбата " Пробуждане сред редовете ". Тя ще бъде открита на 17 май, вторник, от 18:00ч. в Национална изложба Квадрат 500, етаж 6. В качеството си на хазаин, фондация Emprove ще открие събитието-вернисаж, което съчетава образното изкуство с литературно четене, вино и вдъхновяващи диалози.

Експозицията събира в една идея 23-ма български актьори, обединени в креативната задача да разпрострат своя образен прочит на истории, написани от #ЖенитеSurvivors. Това е третата, кулминация от поредицата арт събития под мотото " Пробуждане сред редовете " на фондация Emprove.
 Регистрацията на украинците: бърза, смела, неефективна 12 май 2022 | „ Ние сме номер едно в Европа по регистрация на украински бежанци “. За това се похвали министърът на нововъведенията...
Серията започва с курс по креативно писане, последван от литературно четене пред аудитория и приключва с картинна галерия, с цел да потвърди, че изкуството във всяка негова форма е непостижим лечебен и обществено ангажиращ прийом - както за основателите му, по този начин и за неговите ценители.

Куратор на изложбата е Сиана Минева. Координатор - Олга Минева (основател на фондация Emprove). Изложбата ще бъде налична един месец - до 17 юли.

Кои са #ЖенитеSurvivors и техните микро истории?

Това е първата по рода си българска общественост, основана от дами, съумели да се освободят от, за дами, поели към смяна и нов живот.

В края на предходната година, с поддръжката на Британското посолство в България, #ЖенитеSurvivors минаха професионален курс по креативно писане при английските създатели Д-р Уил Бъкингам и Д-р Хана Стивънс от Wind&Bones. Това резултира в основаването на близо 30 микро истории в жанра флаш фикшън, с " Пробуждането " като водеща тематика. Жените имаха опция с изключение на да придобият ново умеене, по този начин и да излеят душата си в писмена форма
по един внимателен и хубав метод.

Финалните разкази са редактирани от писателите Уил Бъкингам и Хана Стивънс в британските им версии, а на български от Надежда Радулова и Силвия Иванова с коректор Ива Колева.

Кои са българските художници?

В плана " Пробуждане сред редовете " взеха присъединяване редица наши известни илюстратори, мултидисциплинарни създатели и стрийт актьори. Те получиха по една или повече истории, които след това всеки от тях претвори в картина по дадения му роман.

По този метод историите на #ЖенитеSurvivors заживяха нов живот посредством още един медиум на креативното изложение. Също като дамите, от които идват историите, стиловете и техниките на изброените актьори са радикално разнообразни, само че точно това обогатява експозицията по един невиждан метод.

Обединени в желанието да дадат публичност на казуса с физическото и прочувствено принуждение, българските художници, чиито картини може да съпреживеете от 17 май, са:

Адриана " Addminimal " Герасимова
Александра Николова " Al Nik "
Анжела Пенчева
Антония Мечкуева
Ася Колева
Борислава " BORISLAVAMADEIT " Караджова
Венцислав Йосифов " Jermain "
Гергана Станчева
Деяна Старева
Диана Димитрова
Елена Панайотова
Елина Бучукова
Елица Попова
Калина Мухова
Капка Кънева
Кирил Златков
Людмил Илиев
Милена Цочкова
Мила Табакова
Михаела Караджова
Надежда Илиева
Филип Църов " Trasher "
Юлиян Табаков

Чрез " Пробуждане сред редовете " ще може да се докоснете до въздействащо изобразително изкуство, родено от женската мощ и трансформирано през субективния взор на актьора. На откриващото събитие вниманието ще бъде ориентирано също и върху върху четене на историите, въодушевили художниците, като гост-разказвачи ще бъдат прелестните дами от екипа на кино лентата " Жените в действителност плачат " /Women do cry. Гостите на събитието ще могат да обменят своите мисли и усеща във вълнуваща компания на по чаша вино.

За фондация Emprove

Мисията на Emprove е да увеличи осъзнатостта към най-ранните прояви на принуждение във взаимоотношенията, да трансформира публичните настройки, както и да поддържа дами и девойки, претърпели принуждение. Дейността на фондацията включва обществени акции за ранна предварителна защита и информираност, безвъзмездна психическа и юридическа поддръжка към дами, претърпели принуждение, коучинг, събития, образования, групови лечебни сесии, арт начинания, както и построяването на към този момент упоменатата общественост на #ЖенитeSurvivors, които оттук нататък поддържат други дами по пътя им към смяна и нов живот.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР