Двата месеца след парламентарния вот изминаха мъчително. Партиите сякаш тъпчат

...
Двата месеца след парламентарния вот изминаха мъчително. Партиите сякаш тъпчат
Коментари Харесай

ПП и ДБ са на косъм да провалят най-важното - демонтажа на ГЕРБ

Двата месеца след парламентарния избор изминаха трудно. Партиите като че ли тъпчат на място, само че в действителност се придвижват една към друга, въпреки те и гласоподавателите им да не го желаят. Ето, даже след взривяването на изборното законодателство Демократична България продължава да упорства за кабинет на малцинството с мандата на Политическа партия (каза го Ивайло Мирчев в понеделник); Политическа партия взе да се дърпа, само че може да се допусна, че отводът е краткотраен. Колкото до ГЕРБ, знае се, че тя се мъчи да приобщи всички към себе си. 

Все пак това невиждано дълго до връчването на първия мандат време роди три значими вести:  Ако има кабинет, той ще е на малцинството с поддръжката на ГЕРБ; възможните нови избори ще са през март; друга хипотеза за развръзка няма.

Всичко това са вести, защото незабавно след изборите съществуваха още варианти за излаз. Никой до ден сегашен не споделя да вземем за пример за какво Политическа партия и Демократична България обърнаха взор тъкмо към ГЕРБ. Твърди се, че в ужасната обстановка най-ужасни са нови избори и още държавни управления на Румен Радев. Но за поддръжка на кабинет са задоволителни довчерашният съдружник Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

 

С какво ГЕРБ е по-различна от Движение за права и свободи или Българска социалистическа партия ;

 

в случай че следва безусловно с нея поради " атлантическото болшинство ", по какъв начин по този начин става, че то е по-важно от отстраняването на Бойко Борисов; да се разчита на Борисов по-малко зло ли е от избори - това се недадените отговори от " силите на смяната ". Макар да не се дава пояснение, " новото обикновено " през тия два месеца е Кирил Петков и Десислава Атанасова да преговарят открито; Даниел Лорер да моли ГЕРБ за филтриране, Атанас Атанасов - за поддръжка без условия. Христо Иванов пък жали, че Борисов не дисциплинира своите при контактите.

За ГЕРБ всичко това е извънреден триумф. Дори да не се стигне до съгласие " по цели ", самата картинка " митингът си приказва с Борисов " е на косъм от капитулация на този митинг. Ако и след случката с Изборния кодекс " партиите на смяната " седнат да договарят с ГЕРБ, то това към този момент ще е подигравка, в която главните герои са те. 

Като цяло за участниците в процеса се отварят прекомерно забавни задания в околните седмици. Ще ги разгледаме в детайли при яснотата към този момент, че държавно управление би имало при втория или третия мандат: 

За партията на Борисов доубиването на митинга е първостепенна цел. Пределно ясно е, че поддръжката на ГЕРБ при мандат на Политическа партия или Демократична България ще е без написана коалиция, без нейни министри. Но още по-пределно ясно е, че би се случило след сделка персонално с Бойко Борисов. Всичко това ще е завършек на цялостен един цикъл в българската политика, почнал през 2020 г.  -

 

епоха " пост ГЕРБ ", в която ГЕРБ победи

 

против опитите да бъде отстранена. А в случай че кабинетът е с мандат на Българска социалистическа партия или " Български напредък " (БВ), " реколтата " за ГЕРБ ще е мижава. Именно по тази причина Борисов се стреми да се стигне до кабинет навръх Политическа партия или Демократична България. Тук би трябвало да се направи уточнението, че с мандат на Българска социалистическа партия или БВ хипотетично може да се осъществя и естествена коалиция с ГЕРБ, т.е. не на малцинството. Но действително е невъзможна, тъй като партньорство с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия или БВ ще изтрие атлантическия ореол на ГЕРБ. А и ще презареди митинга. Следва да се означи, че в целия този развой гласоподавателите на партията нямат значение, защото се свиха до харесващите я в мраз и зной.

За Политическа партия и Демократична България чашата нямаше да е горчива единствено в случай че не се напъваха наложително да вършат държавно управление. Но е явно, че посред войната в Украйна западните сътрудници ги притискат да простят на индивида, който кабинетът им арестува. Каквото и да е взаимоотношение с ГЕРБ обаче при техни мандати  - официално, неофициално, близко, дистанцирано.., ще донесе не просто гореизброените негативи. То ще сблъска Политическа партия и Демократична България с гнева на избирателите им. Картинката е ясна от в този момент - Политическа партия и Демократична България ръководят, непризнавайки де факто съюза с Борисов; той ги

 

убива с обич, бягайки от управнически отговорности - 

 

тъй като мандатът не е негов. Известно е кой е по-опитният занаятчия в такива неистини. Известно е също, че след предходната колаборация с ГЕРБ този сегмент остана вън от Народното събрание (вотът през 2017 г., при който остатъците от Република България се провалиха).

Накратко - тия дни се дефинира не просто конфигурацията на властта: заложен на карта е целият развой по " разглобяване на ГЕРБ " ; очакванията, че изобщо към момента съществува процесът, се крепят само на Политическа партия и Демократична България, откакто Радев посредством служебния кабинет се съюзи с Борисов; придвижването на Политическа партия и Демократична България към ГЕРБ през последните два месеца е на финалната права. Ако бъде извървяна, край с демонтажа! Колкото до бъдещето на двете обединения, от обстановката ще може да ги измъкнат само други земетресения в страната, които да притъпят неуместния миг.

Подкрепа на кабинет с мандат на БВ пък вкарва Политическа партия и Демократична България в сюжета да се почерпят от

 

бонбоните, които Стефан Янев и Иван Гешев отвориха

 

при срещата си неотдавна. Рамо за мандат на Българска социалистическа партия значи да простят за хартиената бюлетина и особено на Българска социалистическа партия. И в двата случая биха асистирали на " неатлантическа коалиция ".

Колкото до БВ, стана ясно, че за нея няма невъзможни сътрудници. Иска всичко с всички. Три неща са забавни при тази партия. Първото е, че минута след изборите Янев стартира да насочва всестранни предложения - с цел да разбере и слепият, че БВ е основана като инструмент за събиране на несъбираемите в политиката ни части. Второто - срещата с Гешев е най-якото доказателство, че

 

тия части следва да закрепят статуквото

 

от времето на ГЕРБ. Третото е, че откакто е учредена за такива съответни цели, БВ няма за какво да се тормози от гласоподавателите си: в случай че извърши задачата - супер: в случай че не - пробвала е; ако пък гласоподавателите я разлюбят на идващите избори, няма за какво да страда, тъй като задачата е била за настоящия интервал.

Българска социалистическа партия към този момент бе в коалиция с Политическа партия и Демократична България. А без значение от формалните обети електоратът й в никакъв случай не е бил чак толкоз зле надъхан към Борисов. За това най-важното за Българска социалистическа партия е да не се обвърже пребогато с ГЕРБ. Истински забавно е да се наблюдава по какъв начин непрекъснато провалящата се на избори и стопяваща електората, само че пък оцеляваща (дори бе вицепремиер) Корнелия Нинова ще отиграе този път обстановката.

Интригата е най-малка при Движение за права и свободи и " Възраждане ". Движението може с всекиго, който го пожелае. И нормално реализира задачите си. " Възраждане " никой не ги желае.

Има и подигравка в цялата тази раздробена и сякаш доста сложна за сглобяване среда. Иронията е, че всеки един е бил сътрудник с най-малко един от другите. Кирил Петков - министър при Стефан Янев, след това шеф на вицето Нинова. Христо Иванов - министър на Борисов. И тъй наречените На скарано италианско семейство наподобява работата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР