Двамата последни редовни министри на здравеопазването Х. Хинков и преди

...
Двамата последни редовни министри на здравеопазването Х. Хинков и преди
Коментари Харесай

Д-р Стефанова хвърли картите на масата: Хинков и Сербезова спряха реформата и нарушаваха закона

Двамата последни постоянни министри на опазването на здравето Х. Хинков и преди него А. Сербезова (бивша Стоименова, родом от кв. Курново на гр. Роман) са най-слабите и безпомощни от 34-мата министри, изредили се за последните 34 години народна власт на прехода и сякаш свободна пазарна стопанска система. От обстоятелствата и личните им обществени изяви излиза наяве, че не организираха нито една промяна, тъй като или законът, или прокуратурата, или частната капиталова самодейност са им пречели. Еманация на безпомощността е декларация на Хинков още при започване на 2024 година, че ще се отдръпна по лично предпочитание от поста министър на опазването на здравето, защото изобщо не може да се оправи.
Всъщност и двамата нарушаваха закона редовно. Сербезова, след повече от седем месеца мъдруване и жестоко тъпчене на законовия период от два месеца, и след всевъзможни клевети с отчети на ДАНС, малко преди държавното управление на Петков да се разпадне, издаде отвод за лиценз на ‚Сърце и Мозък‘ София. Като незаконосъобразен и погрешен, отводът беше анулиран от Върховния съд и върнат в Министерство на здравеопазването за ново разглеждане и издаване на лиценза.
След решението на Върховен административен съд Хинков го преглежда съвсем четири месеца, макар че и за него срокът беше два месеца. Напусна и не го издаде. Вместо това и двамата подкрепяха и пробутваха, а Хинков пробута през държавното управление, законодателна самодейност за налагане на мораториум за издаване на лицензи за нови лечебни заведения „ до края на месец май “. Това е най-абсурдното, нездравословно и смешно нещо, което държавното управление на Денков създаде. И двамата, обаче, издадоха тихомълком стотици лицензи за нови действия и нови лечебни заведения на нови адреси с хиляди нови кревати, макар истеричното гледище на Асен Василев за селективно договаряне с определени сътрудници на Касата!
Нито един удовлетворителен доклад за свършеното не дадоха, нито един конкурс за шеф на държавна болница не беше извършен в точния момент, даже обикновена редакция на здравната карта не одобриха, нито една държавна болница не беше реструктурирана и с никакво издигане на качество на здравната помощ в страната не се заеха. С какво друго можем да ги запомним и двамата последни постоянни министри в бранша, с изключение на с всевъзможни форми на лобизъм за лекарствения реекспорт и беззащитност пред „ болниците-табелки “ с празни, безсистемно лицензирани кревати, които пациентите ненавиждат. И двамата даже не бяха и чули за конкуренция по качеството. И двамата си даваха по шест и повече години период за построяването на национална детска болница в София и отговорни им бяха или Закон за обществените поръчки, или частните вложители, или неналичието на фрагменти, сякаш те бяха курдисани в Министерство на здравеопазването за основни оплаквачки на опазването на здравето, а не за органи на висша изпълнителна власт.
Надявам се, и съществено чакам, новият длъжностен министър доктор Галя Кондева да не се опасява от политически напън на партийни и клиентелистки клики и да съблюдава закона и разпореждането на Върховния съд. Очаквам лицензът на ‚Сърце и Мозък‘ София да бъде публикуван до дни или седмица, с цел да бъде почетено правото на избор на софийските пациенти, без значение от тяхната възраст, здравен статус и имотно положение, да се издигне качеството и конкуренцията по качество в столицата, да практикуваме европейска и американска медицина в цялата страна.
Източник: Д-р Лидия Стефанова, Сърце и Мозък Бургас за,,Труд “
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР