Двама от претендентите за нов лидер на британските консерватори и

...
Двама от претендентите за нов лидер на британските консерватори и
Коментари Харесай

Ожесточена битка - шестима се борят за стола на Джонсън


Двама от кандидатите за нов водач на английските консерватори и министър председател на страната отпаднаха в първия кръг на конкуренцията. Напред във втория тур не престават 6 претенденти. Най-много гласове получи някогашния финансов министър Риши Сунак, оповестява БНР.

Макар и да е още доста рано за прогнози и изводи, след първия кръг се оформиха любимците. С 88 получени гласове Риши Сунак е отпред в поддръжката измежду депутатите. Не доста надалеч от него обаче са министърът на търговията Пени Мордант с 67 гласа и външният министър Лиз Тръс с 50.

Това равнище прескочиха още министърът за равноправието Кеми Баденох – 40 гласа, ръководителят на парламентарната комисия за външни работи Том Тугендхат – 37 и основният прокурор Сюела Брейвърман – 32 гласа.

Донякъде е изненадващо отпадането на някогашния здравен министър Джеръми Хънт, който получи минимум гласове – 18. На последната конкуренция за водач на торите той доближи последния кръг с Борис Джонсън през 2019 година.

Отпадна също новоназначеният министър на финансите Надим Захауи, който събра 25 гласа. За прекосяване във втория кръг бяха нужни най-малко 30 гласа. Той ще се организира на следващия ден.

Гласуването продължава до лъчение на двама финалисти. Сунак води пред Мордант за момента, само че е добре да се знае, че Мордант е по-популярна измежду членската маса на Консервативната партия, която ще има последната дума при положение, че двамата бъдат тези финалисти.

Картината на следващия ден може да се промени според от това за кого ще дадат гласовете си депутатите, подкрепили отпадналите Захауи и Хънт. Утре ще отпадне претендентът с минимум гласове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР