Двама от най-класните ни планински бегачи ще атакуват тази неделя

...
Двама от най-класните ни планински бегачи ще атакуват тази неделя
Коментари Харесай

Топ атлети гонят нови рекорди на Витоша

Двама от най-класните ни планински бегачи ще нападат тази неделя поставените от тях 10-годишни върхове за скоростно нанагорнище на Витоша. Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще се опитат да преминат дистанцията от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. надлежно при мъжете и дамите.  Това ще стане по време на огромния състезателен празник, проведен за шеста поредна година от Фондация „ София – европейска столица на спорта “, Български туристически съюз, Природен парк „ Витоша “ и Сдружение „ Маратон “. Няколко емблематични събития ще съберат доста другари на планината тази неделя на витошкия отличник.

Точно в 9.00 ч. току преди Моста на влюбените ще бъде даден старт на обичайното планинско тичане „ Витоша Рън – от НДК до Черни връх ". По същото време ще потеглят няколко туристически похода към Черни връх:

първи лъч: хижа Алеко – Черни връх

втори лъч: Златни мостове – хижа Кумата – Черни връх

трети лъч: с. Железница „ Скопарника “ – Черни връх по маршрута, по който Алеко и лекар Тантилов за първи път изкачват витошкия отличник

Всъщност тържествата по отбелязването на 126-ата годишнина на туристическото придвижване в България стартират още в петък, 27 август в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния спектакъл „ Иван Вазов ”, откъдето през 1895 година Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх.

Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще вземат участие представители на туристическите сдружения, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развиването на туризма е приоритет. Там към 10.30 ч. се чака финалът на най-бързите в планинското тичане НДК - Черни връх. На хижа „ Алеко ” пък ще гостува Столична библиотека с забавна стратегия. 

За отбелязване на празника, Сдружение " Маратон " провежда за 15-а поредна година най-масовата конкуренция по планинско тичане от веригата Five mountains – спортното нанагорнище „ Витоша Рън “ от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За конкуренцията по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна позитивна денивелация до този миг са се записали близо 200 участници.

Трасето е прочистено и квалифицирано за тези, които желаят да го опитат авансово, то  е предизвикателство както за феновете на бягането в планината, по този начин и за професионалните планински бегачи. Контролното време от 5 часа разрешава на спортисти и фенове с друга подготовка да изпитат физическите си и морални сили. Освен рекордьорите Шабан Мустафа и Милка Михайлова, присъединяване към този момент са декларирали миналогодишните спечелили Петър Борисов и Мария Николова, а непроменяемо, за 15-ти път дистанцията ще пробяга ветеранът и победител от първото съревнование през 2007 година Бойко Златанов.

Настоящият скоростен връх за нанагорнище на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе подложен през 2011 година от Шабан Мустафа, а върхът при дамите от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 година Трасето ще бъде маркирано в събота и почистено след надпреварата.

За трета поредна година най-бързите ще могат да се наблюдават онлайн посредством GPS-система по пътя им към върха, която ще се задейства в сайта    https://marathon.bg/vitosha2021/. Там са оповестени карта на трасето, методите и периодите за поръчките, които могат да се създадат и директно преди старта.

Ето и повече детайлности за трасето: старт в София, НДК (Източната част до билетния център),  край на Черни връх; Дължина: 18 км, D+1734 м с 5 междинни контролни пункта (виж схемата на трасето), минава по Моста на влюбените, пo централната алея на Южен парк, продължава по ул. Никола Крушкин, пресича Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, зад Фантастико, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и Платотo до финала. Маркировка с жълт краткотраен спрей и табели.

Осигурено е транспортиране на багаж на участниците от старта пред НДК до финала на Черни връх. След довеждане докрай на проявата за участниците е обезпечен безвъзмезден превоз до София с рейс, който ще тръгне от паркинга пред хотел Морени, качване единствено против стартов номер.

Организаторите молят за приемливост, да се прави път на състезателите, които имат потребност от поддръжка. В планината има място за всички. Молбата е също да не се събират маркировъчните ленти по трасето, те наложително ще бъдат събрани от уредниците след края на надпреварата. И в тази връзка, подсещаме на всички участници в конкуренцията и всички фенове на планинския туризъм, които ще се качат на Витоша за празника – дано пазим планината и да не оставяме отпадък след себе си.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР