Двама очевидци на жестокия побой в град Земен навръх Сурва

...
Двама очевидци на жестокия побой в град Земен навръх Сурва
Коментари Харесай

Дерибеят от град Земен пребил хора заради спор за чанове, бременна жена загуби детето си

Двама очевидци на жестокия побой в град Земен точно на Сурва застанаха през камерата на Нова телевизия, с цел да опишат какво се е случило. Това са Ивайло и Роберто.
„ След празника „ Сурва ” се събрахме с част от групата и празнувахме. От другата група започнаха да блъскат по вратата и да чукат по прозорците. В Земен „ Сурва ” е разграничена на две групи. С Роберто излязохме да забележим какво се случи. Когато се демонстрирах – бях ударен непосредствено в лицето, паднах на земята и започнаха да ме ритат. Изпаднах в безсъзнание ”.
По думите на Роберто той бил ударен два пъти в лицето от нападателя му. „ След това бях спретнат вътре в къщата, а хора, които излезли на открито по-късно – пробвали да разтърват биещите се. 16-годишен юноша и приятелката на Ивайло, които му оказваха първа помощ, също пострадаха от мъжа, който ни атакува. Има и още един потърпевш – Мартин ”, акцентира той.
Ивайло сподели, че е бил изнесен безусловно на тил от 16-годишния Николай, откакто примрял. „ Бременната ми другарка, която се пробвала да ме отбрани, пострада. Нападателят е единствено един. Казва се Калин ”, уточни мъжът.
Спор за чанове
Според пострадалите боят зародил поради спор за чанове, които са част от костюмите на кукерите.
ZaPernik.com разбра, че в град Земен сурвкарите са разграничени на две враждуващи групи. Вместо да честват дружно Сурва обединени, те са се трансформирали в две враждуващи агитки. Според локалните това се е случило точно поради бияча Калин, който разцепил сурвакарите и повел едната група.
Бащата на Роберто – Георги описа пред Нова телевизия, че групата се е разделила преди 13 години. Но чановете били общи, които дружно са купувани за сурвакарските костюми. Средствата за звънците са от общината, както и от обиколките на групата всяка Сурва по домовете на хората. Когато се разделили, Калин е взел множеството чанове, само че на Георги останали най-големите.
„ Тази година ги дадох на моя наследник да ги носи, както и предходната. И по пътя сме се срещали с Калин и той ми е казвал: ще се съдиме, желая да ми ги върнеш. Той няма документи за тези звънци, а желае и тези. Тук на читалището остави най-счупените звънчета, с цел да си замаже очите пред кметството. 90 % от звънците ги е взел, желае и тези да вземе “, разяснява Георги. Той няма визия дали Калин е направил мелето тъкмо поради звънците му, само че единствено допуска, че може и това да е повода.
„ Това са четири чана. Аз съм ги заслужил, вървя от 1989 година на Сурва и съм си ги заслужил и няма да му ги дам. Той след мен стартира кукерските празници. И може би че ги е видял на моя наследник, идва да ни нападна и да го бие. „, споделя Георги и е безапелационен, че не е заплашвал с нищо Калин. „ Просто се обадих да го запитвам: за какво по този начин преби свиреп детето ми? “.
Междувременно бременната другарка на Ивайло, след мелето е получила прокървяване. Отивайки в болничното заведение лекари откриват, че плода е мъртъв и се постанова да го отстранят.
Ивайло е катогричен, че няма да остави нещата ненаказани и ще заведе дело и ще си търсят правата до последно.
За Калин се знае в града, че по принцип си е нападателен. И различен път е посягал на хора от Земен. Местни описват, че един път без причина пребил пред вратата на приятелката му момче, когато тъкмо отивали на абитуриентски бал.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР