Двама малки пловдивчани представиха достойно страната ни в Дубай. Братчетата

...
Двама малки пловдивчани представиха достойно страната ни в Дубай. Братчетата
Коментари Харесай

Две деца от Пловдив вдигнаха българското знаме на състезание по ментална аритметика в Дубай

Двама дребни пловдивчани показаха почтено страната ни в Дубай. Братчетата Кристиан и Александър са завоювали необикновен триумф на Международната Олимпиада по ментална аритметика „ Horus 7 “, която се организира при започване на ноември. В надпреварата те надделели с математическите си умения над 180 деца от 10 страни, в това число ОАЕ, Египет, Йемен, Саудитска арабия, Алжир, Нидерландия, Румъния, Армения и Ливан.
Най-високо отличие – купа „ Шампион на Шампионите “ сграбчил 8-годишният Кристиан Кръстев. По-малкият му брат – Александър, който е едвам на 5 и половина, завоювал купата първенец.
Тава надалеч не е първият път, в който дребните пловдивчани развяват българското знаме в чужбина. Те са донесли вкъщи грамоти, купи и медали, чиято численост е сложна да се изброи, споделя майка им Николета.
Тя споделя, че ползата към менталната аритметика стартира първо при по-голямото ѝ дете: „ Кристиан прояви любознание към това занятие, откакто гледа присъединяване на математика Калоян Гешев в „ България търси гений “. Неочаквано за нас сподели, че желае и той да опитва да счита по този начин бързо. Намерихме школата на SmartyKids в „ Южен “ и го записахме съвсем на смешка. Той дръпна в развиването си много бързо и още на първото си присъединяване в съревнование сграбчи първото място “.
Родителите на Кристиан и Александър са учили висша математика, а дядо им е ученик на Математическата гимназия в Пловдив. Въпреки това потомствената гений в никакъв случай не е била мотив за заболели наставнически упоритости, споделя Николета. Вместо това пристрастеността, която по-големият брат показал след близо година проучване на ментална аритметика, стимулирала дребният да тества опциите си.
„ След едно от надпреварите на Кристиан, Александър сподели – „ Искам и аз да спечелвам! “. Беше на 4 и половина, към момента не можеше да написа, само че пожела също да бъде записан в академията. Изпълнихме желанието му, а той единствено в границите на седмица реализира такива триумфи, които не сме очаквали – научи се да написа всички числа. Успя да премине през първо равнище за 5 месеца, второ равнище мина за 8 месеца, а сега е на трето “, добавя Николета.
Така любовта към смятането се трансформирала в инфектиран възторг. Към днешна дата двамата поставят огромни старания да се стимулират взаимно. Явяват се дружно на интернационалното европейско съревнование на SmartyKids, където печелят първо място във възрастовите си групи. Следват редица дребни и огромни олимпиади и надпревари, където се показват ослепително. Зад целия този триумф обаче стоят ежедневни извършения, занятия и независимо решение на задания.
Въпреки това Кристиан и Александър изживяват пълноценно детството си, добавя майка им. Големия спортува плуване, дребният – баскетбол. Фенове са на Лего и IQ игрите.
За възприятието и уговорката да имат надарени деца, Николета споделя: „ Изключително горди сме с тях. Но на мен ми се желае всичко, което те вършат, да бъде водено от вътрешното им предпочитание. Ние с татко им, каквото и да ни коства, ще застанем зад тях. За нас като родители това е огромно предизвикателство – и финансово, и времево. Лошото е, че в България и съответно Пловдив не се обръща никакво внимание на такива деца “.
По думите ѝ триумфите на надарените деца остават на назад във времето и страната не отделя задоволително запас и почитание към заслугите им. „ Когато кацнахме в Дубай, където се организира надпреварата „ Horus “ 7, дружно с нас дойде и националният тим по минифутбол. Тях ги чакаха публицисти, полетът им също не са го плащали сами. Нали разбирате къде е разликата? “, добавя Николета.
Кристиан и Александър обаче не се усещат недооценени: „ Връстниците им не демонстрират негативизъм към триумфите им, а се радват за тях. Те се щастливи от всеки привет, който получат в учебно заведение или в детската градина. Благодарни са за всичко, което вършим, с цел да им подсигурим опцията да се състезават. Прави ми усещане, че даже да са дребни, сами си дават сметка за това “.
Резултати от Международната Олимпиада Horus 7 в Дубай:
Най-високо отличие, титла  Шампион на Шампионите  грабна Кристиян Кръстев (SmartyKids  Пловдив  Южен).
Титла  Шампион  завоюваха Александър Кръстев (SmartyKids  Пловдив  Южен), Захари Енчев (SmartyKids Велико Търново) и Изабела Димитрова (SmartyKids Горна Оряховица).
С орден за 1-во място се завърнаха : Владимир Иванов (SmartyKids Велико Търново), Антон Стоилов (SmartyKids Дупница), Дея Светлиева (SmartyKids Монтана), Елизабет Димитрова (SmartyKids Горна Оряховица), Елизабет Христова (SmartyKids Монтана) и Керем Хазим (SmartyKids Несебър).
Бронзово отличие завоюваха : Кристияна Дамянова (SmartyKids Монтана), Карло Митов (SmartyKids Монтана), Гергана Мишова (SmartyKids Козлодуй) и Андрей Русинов (SmartyKids Монтана).
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР