Двама души се обвиняват взаимно с недомлъвки, а ги слуша

...
Двама души се обвиняват взаимно с недомлъвки, а ги слуша
Коментари Харесай

Въпроси и отговори: Какво изплува от конфликта между Пеевски и Радев

Двама души се упрекват взаимно с недомлъвки, а ги слуша цялата страна. Двамата са президентът Румен Радев и депутатът Делян Пеевски, който е глобен за корупция. Едвам се схваща какво желаят да си кажат, само че най-малко е ясно, че се упрекват в корупция. За какво въобще е тази история?

„ Тъмна институция “, „ мистър Кеш “, „ господин Магнитски “, „ пътят на Копринката “. Това са част от репликите, които ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски и президентът Румен Радев си размениха през миналите дни.

Конфликтът стартира от Пеевски, който е по световния американски закон „ Магнитски “. Той упрекна Радев в корупция, а президентът му отвърна със същото.

Засега проверяващите органи не разкриват никаква съответна информация по изказванията, разменени от двете страни.

Сред разменените съмнения се появи и такова за предстоящ политически план към Радев.

Свободна Европа събра най-важните въпроси и отговори по тематиката.
Как стартира спорът?
Пеевски заприказва за корупция в президентството предишния петък, тъкмо откакто новоизбраните конституционни съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова . Двамата от водачите на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ), ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Радев изиска Конституционният съд (КС) и отхвърли да участва на клетвата. Несъгласието с решения на ръководещото болшинство е нормална позиция за президента.

В отговор Пеевски нападна Радев и заприказва за „ колосален корупционен кръг “ към него, като прикани медиите да се заемат с тази тематика. В продължение на няколко дни президентът мълчеше, само че в понеделник.
Какво твърди Пеевски?
Пеевски назова президентството „ една тъмна институция, цялостна с доста кеш “ и посъветва публицистите да попитат „ какво стана с следствията за президента Радев “.

Той загатна един съответен случай, в който към Радев се появиха. Става дума за назначението на актуалната първа дама Десислава Радева за пиар на Военновъздушните сили (ВВС) през 2014 година , когато Радев е пълководец на Военновъздушни сили, а Радева не му е брачна половинка.

Антикорупционната комисия реши през 2019 година , че. През 2020 година прокуратурата с присъединяване на Радев, който възроди подозренията. Тогавашният основен прокурор Иван Гешев попита Конституционен съд. Съдът отговори, че, до момента в който президентът е на поста си.

Сега Пеевски напомни този случай като образец за потънало следствие против президента. Депутатът от Движение за права и свободи прикани Радев, „ в случай че е заслужен, да излезе, да подаде оставка, да си направи партията “. Така загатна, че президентът желае да сътвори собствен политически план.

В обвиняванията си Пеевски намеси прозвища и имена - „ пътя на Копринката “, „ Сотир Ушев “, „ Касиера “. Внушението беше, че става въпрос за корупционен кръг, формиран от близки на президента.
Как отговори Радев?
В понеделник Радев назова Пеевски „ господин Магнитски “ и съобщи, че няма да разяснява „ клюки и операции “. С откъс на френския публицист Оноре дьо Балзак президентът загатна, че самият Пеевски „ подозира своите низости у другите “.

Затова Радев прикани способените органи да създадат инспекции и да показват информация по каузи и сигнали за. Но за тях - по-късно.

Запитан ще сътвори ли своя партия, президентът не удостовери, само че сподели, че идва „ неизбежна опция “ на ръководещите. По думите му тя би трябвало да върне „ нормалността “ и да се опълчи на „ корупционните кавги “.
Какво е " пътят на Kопринката " и кой е Сотир Ушев
Обвиненията на Пеевски замесиха имената на Николай Копринков и Сотир Ушев , въпреки и първият да не беше упоменат с двете си имена. С него се свързва изразът " пътя на Kопринката ".

Копринков е секретар по вътрешна политика в президентството. Преди това е дълготраен общински консултант в община Марица . Там се намира авиобаза „ Граф Игнатиево “, ръководена от Радев сред 2005 и 2009 година Копринков има и един мандат като кмет на пловдивското село Труд , повдигнат от Българска социалистическа партия.

Пеевски не е първият, който загатва „ пътя на Копринката “. Още през октомври 2021 година водачът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов . Той сподели, че „ пътя на Копринката “ свързва митниците във Варна, София и село Труд, на което Копринков е кмет до 2015 година Според водача на ГЕРБ по този път са „ минали 4 милиарда лв. “.

„ Всичко отива в торбички “, сподели тогава Борисов.

Думите му пристигнаха по време на второто служебно държавно управление на Радев с министър председател Стефан Янев . Тогава министър на финансите, под чийто надзор са митниците, беше Асен Василев . Само половин година по-рано завърши третият премиерски мандат на Борисов.

Сотир Ушев е някогашен шеф на Националния застрахователен институт (НОИ) по време на така наречен тройна коалиция на Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, управлявала сред 2005 и 2009 година В момента не заема никакъв държавен пост.

Жената до Ушев - Весела Лечева, беше министърка на младежта и спорта в двата служебни кабинета с министър председател Гълъб Донев , назначени от Радев.

На въпрос на „ Дневник “ дали последният упоменат от Пеевски - „ Касиера “, е съответен човек, депутатът от Движение за права и свободи отговори, че „ има доста касиери, доста дребни кученца, които влачат плячка в тъмната институция “.
Има ли публични сигнали?
„ Никой не се разпозна тогава и никоя медия не прояви интерес към тази притча “, сподели Бойко Борисов в сряда в отговор на въпрос за „ пътя на Копринката “.

Самият той обаче също не алармира публично проверяващите органи за хипотетичния контрабанден канал.

Сега Пеевски насочи писмени запитвания до прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) и антикорупционната комисия дали имат данни за корупция в президентството.

Софийската градска прокуратура (СГП) реагира със изказване, че ревизира дали има остарели каузи и сигнали против хора, близки до президента.

Във вторник основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев сподели, че в министерството има сигнали, само че още не се знае какъв брой са и с какво наличие.

Председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова заяви, че за подозрения в корупция в четири министерства по време на служебните кабинети на Радев.
Какви подозрения за корупция има към Пеевски?
В отговора си към Пеевски президентът изреди няколко основни думи, свързани с съответни случаи, предизвикали подозрения за корупция и други злоупотреби, в които е замесвано името на депутата.

Сред тях са:
присъединяване в контрабанда на цигари на сдружението „ Булгартабак “, за което съществуват данни, че беше под контрола на Пеевски;източването на (КТБ), от която се финансираха вестници, благосъстоятелност на майката на Пеевски;сделката за Българската телекомуникационна компания (БТК), предшествана от отхвърли на страната от против главния обвинен за банкрута и някогашен сътрудник на Пеевски - Цветан Василев ;практиката държавната Българска банка за развиване (ББР), свързвани с едри предприемачи, в това число Пеевски.
Президентът загатна и проблема с Емилиян Гебрев през 2015 година, което самият Гебрев обвързва със „ Дунарит “. Заводът е изправен пред банкрут след срутва на КТБ, а договорката на Гебрев е атакувана от офшорна компания,.
Кой би трябвало да проверява?
Доказателства за корупционни схеми могат да събират службите като Министерство на вътрешните работи и ДАНС, а обвинявания се повдигат от прокуратурата.

По думите на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков сега. Председателят на ДАНС Пламен Тончев е, при започване на серията служебни кабинети на президента.

Прокуратурата се управлява от Борислав Сарафов , който е назначен за с гласовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), в това число от членовете ѝ, които са номинирани от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.
Нова партия и сюжет със " сглобка "
Покрай обвиняванията в корупция Пеевски заприказва и за опция Радев да приготвя нова партия. Заради това съмнение го прикани да напусне президентския пост и да оглави партията. Президентът не удостовери, само че и не отхвърли да има подобен проект.

Той сподели единствено, че „ обстановката “ допуска появяването на „ нова партия “, а ръководещото болшинство се опасява от тази „ неизбежна политическа опция “.

На това Пеевски отговори, че боязън има единствено в очите на самия Радев, и го прикани да се яви със собствен политически план на изборите за Европейски парламент през пролетта.

С президента обаче към този момент се свързва придвижване на име „ Трети март “ . То е и членове на инициативния комитет, който го издигна за втори президентски мандат, за да събере подписи за референдум за опазване на 3 март като народен празник на България.

Инициативата се появи, откакто от ПП-ДБ предложиха смяна на националния празник с измененията в конституцията, само че след това се отхвърлиха от тази концепция.

През декември от „ Трети март “ оповестиха, че са събрали нужните подписи, само че няма да ги внесат в Народното събрание, тъй като нямат доверие в него.

По същото време името на придвижването е записано като комерсиална марка от Весела Лечева .

Във вторник вицепрезидентът Илияна Йотова даде друго политическо пояснение за изострения спор. Тя сподели, че Радев е имал оферти да стане част от така наречен „ сглобка “ - съдружното ръководство на ПП-ДБ и ГЕРБ с поддръжката на Движение за права и свободи. Но е отказал.

Асен Василев, съпредседател на Политическа партия и министър на финансите, отхвърли да е имало сходна покана към президента. Бойко Борисов също сподели, че не е отправял сходно предложение към Радев. Накрая същото съобщи и другият съпредседател на Политическа партия Кирил Петков.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР