Двама чужденци, подсъдими в най-голямата афера у нас за контрабанда

...
Двама чужденци, подсъдими в най-голямата афера у нас за контрабанда
Коментари Харесай

НАРКО АФЕРА: Чужденци гният 15 години във варненския затвор за производство на дрога

Двама чужденци, подсъдими в най-голямата спекулация у нас за контрабанда на прекурсори и материали за произвеждане на синтетична дрога в изключително огромни размери, получиха присъди от по 15 години затвор от Окръжния съд във Варна.

54-годишният нидерландски жител Робърт Писени и 60-годишният му съучастник, белгиецът Курт Миделдорп, бяха арестувани на 7 юни 2018 година и от този момент са във варненския затвор. Те бяха приети за отговорни, че в интервала от 26 януари 2017 година до 16 март 2018 година, в Девня, в съучастничество като съизвършители, при изискванията на продължавано закононарушение, пренесли контрабандно през границата на страната 4 297,5 литра прекурсор

Пиперонил-метилкетон и 4 400 кг прекурсор Алфа-фенилацетоацетонитрил, на стойност над 3 млн. лв.. Прекурсорът трябвало да бъде доставен на настоящи незаконни лаборатории на териториите на Холандия, Белгия и Англия, където се произвеждали таблетки „ екстази “, предопределени за пазара на синтетична дрога на Азия и Латинска Америка през България за Европейския съюз. За организацията на контрабандния канал бил виновен нидерландецът Писени, а намирането на подставени лица, компании и превоз за Нидерландия било поверено на живеещия в Бургас белгиец Миделдорп, който осъществявал логистичната поддръжка на територията на България.

Предисторията
Досъдебното произвеждане е почнало на 10 февруари 2017 година по сигнал на чиновник на Митница Варна. По метода на разбор на риска на пристанище Варна-Запад е осъществена инспекция на резервоар, пътуващ с транспортен съд от Лаос през Виетнам до Варна и с последна точка Холандия. По документи контейнерът съдържал 14 400 литра почистващ препарат за прозорци. След лабораторен разбор се оказало, че 5 хиляди литра от стоката е Пиперонилметилкетон (РМК), като веществото е пряк прекурсор за произвеждане на синтетичния опиат MDMA.

Случаят е изпратен до Евроджъст, като българската прокуратура е потърсила с молби за правна помощ подпомагане в Белгия и Холандия. Поискано било трансгранично наблюдаване на откритите в хода на следствието лица. Проведена била и координационна среща с присъединяване на Интерпол и управляващите в Холандия, Белгия и Англия, където е било контрактувано контейнерът да бъде „ пропуснат “ за реализиране на следена доставка. Със съдействието на Варненската прокуртура били известени правосъдните органи на всички страни по пътя на следената доставка към Европейския съюз.

Последвала втора среща в Евроджъст в Хага през май 2017 година, откакто постъпила информация, че на 30 май на Порт Варна-Запад се чака 20-футов резервоар от Шанхай, който транспортира по документи 10 457 кг. стеаринова киселина. Контейнерът бил с адресат в Кралство Нидерландия, а уредници на канала от Китай през България за кралството са същите лица. Доставката на контейнера със стеаринова киселина била под надзор на българските служби до разтоварването му в софийски склад. При последвалия оглед се открило, че 350 кашона от общо 485 се разграничават по размери и цвят. Те съдържали 7 тона и 525 кг. алфа-фенилацетоацетамид. Веществото е препрекурсор за произвеждане на амфетамин АРАА. Действията на двамата уредници на канала траяли да се следят от българските и партньорските служби. Те откриват, че Писени приготвя за превоз резервоар с 1,3 тона кокаин от Колумбия през Перу до Порт Варна-Запад.

Действително на пристанището във Варна дебаркирал транспортен съд, на борда на който се намирал резервоар от Перу. Съдържанието му било заявено като течен кози тор и инспекцията посочила, че дава отговор на същинското му наличие. Това в действителност се оказва тест на канала за контрабанда на кокаин и за основаване на добра митническа история. На 16 март 2018 година на Пристанище Варна-Запад идва нов резервоар от Китай, в който измежду транспортираната по документи стеаринова киселина били открити 4,4 тона прекурсора АРААN (Алфа-фенилацетоацетонитрил), който се влага в директното произвеждане на амфетамини. На 7 юни 2018 година Писени дошъл в България за среща с Миделдорп и български жител. Трябвало да бъде разисквано изпращането на последната доставка на прекурсора АРААN за Испания. На срещата бил коментиран и адресът на получателя, както и бъдещи доставки на прекурсори и препрекурсори от Азия и на кокаин от Латинска Америка. Срещата е документирана от българските управляващи и тогава съучастниците са арестувани.

Според събраната информация по следствието, двамата подсъдими се срещнали посредством техни общи познати от престъпния контингент. Писени направлявал незаконни лаборатории за произвеждане на синтетични опиати, като набавял суровините за производството посредством директни производители от страни в Азия. Успял да построи и контакти със страни от Латинска Америка, откъдето желал да доставя огромни количества кокаин. Търсел морско пристанище в Европейския съюз, където под прикриващ товар, така наречен „ запушалка “, да идват контейнери със неразрешените субстанции от трети страни. Давал си ясно сметка, че би трябвало да бъде преодоляна външната граница на Европейски Съюз.

Мидедорп към този момент се бил открил да живее в България, като употребявал контакта си с българка, с която се срещнал в белгийски затвор. Там той изтърпявал присъда за интернационален трафик на 1 звук кокаин. Българката лежала в пандиза пък за трафик на хора. След изтърпяване на присъдите си двамата заживели в Бургас, записали и компания. Писени и Мидердорп общували между тях извънредно внимателно и с висока степен на нелегалност. Използвали устройства за криптиран чат, в който след приемане на известието, то автоматизирано се изтривало. И двамата подсъдими са осъждани в страни от Европейския съюз. Миделдорп взел участие в интернационален трафик на опиати, като първата му присъда е постановена в Белгия през 1988 година Търпял е ефикасна присъда от 7 години затвор за импорт на 1 звук кокаин през пристанището в Антверпен.

И Писени бил част от европейския престъпен контингент още от 1989 година Осъждан е бли неведнъж – на 3 години отнемане от независимост за присъединяване в незаконна организация, извършваща преднамерени дейности по Закона за опиатите и за опиума, както и на 2 години отнемане от независимост за документни фалшификации и измами в съучастничество с други нарушители. Според информация на митницата, представена от държавното обвиняване, от прекурсорите и материалите за произвеждане на синтетична дрога на контрабандния канал, са могли да се произведат наркотични субстанции за над 6 милиарда $.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР