Двама бивши енергийни министри отиват на съд заради строителството на

...
Двама бивши енергийни министри отиват на съд заради строителството на
Коментари Харесай

Румен Овчаров и Петър Димитров на съд заради строителството на АЕЦ „Белене“

Двама някогашни енергийни министри отиват на съд поради строителството на втората.
Миналата седмица профилираната прокуратурата е внесла обвинителен акт против и и още двама души, оповестиха пред БНР от Специализирания углавен съд.
 Осъдиха някогашен стопански министър на България Осъдиха някогашен стопански министър на България
На условна присъда от 3 години бе наказан някогашният министър на стопанската система и енергетиката на България Румен Овчаров. Решението е на Спаци...
Другите двама обвинени са някогашните шефове на Националната електрическа компания Мардик Папазян и Любомир Велков.
В обвинителния акт липсва името на някогашния енергиен министър, който също бе упрекнат по аферата „ Белене “.
За финала на траялото близо 5 години следствие от прокуратурата не оповестиха категорично, тъй че не е ясно въз основа на какви доказателства е изнемощял Добрев.
А доказателствата са събрани в 350 папки, главното обвиняване е за занемареност за стотици милиони евро.
Делото ще се гледа от арбитър Виктор Чаушев, който би трябвало в едномесечен период да насрочи разпоредителното съвещание.
 Повдигнаха обвиняване на някогашен министър поради АЕЦ ”Белене ” Повдигнаха обвиняване на някогашен министър поради АЕЦ ”Белене ”
Бившият министър на стопанската система и енергетиката в кабинета на Тройната коалиция Петър Димитров към този момент е обвинен за неизгодна договорка по прочие..
Припомняме, че през 2016 година някогашният енергиен министър Румен Овчаров стана следващият, на който бе повдигнато обвиняване по отношение на плана АЕЦ " Белене ". Това съобщия самият той на излизане от столичното разследване.. Това заяви самият той тогава, на излизане от столичното разследване. „ Аз съм удовлетворен след толкоз ровене, след толкоз политически напън от господин премиера Бойко Методиев Борисов. В последна сметка обвиняването ми е за това, че съм позволил да бъде подписано първото съглашение за „ Белене ” от 2006 година ", съобщи Овчаров. Той изясни, че съглашението е подписано в осъществяване на две министерски постановления, интернационално извършен търг. Става въпрос за месец ноември 2006 година, когато е подписано това съглашение с „ Атомстройекспорт ”. „ На господин Овчаров беше предявено обвиняване, което няма нищо общо с правото ”, разяснява юристът му Васил Василев.
Същият ден държавното обвиняване разяснява: " Обвинението, което е повдигнато на Румен Овчаров касае умишлена занемареност, представляваща изключително тежък случай, с особени огромни и нездравословни последствия. Става дума за нанесена вреда на НЕК в размер на 193 189 000 евро ", съобщи БГНЕС. Началното обвиняване на Румен Овчаров е за това, че в края на месец ноември 2006 година в качеството си на министър на стопанската система и енергетиката, и като принципал на НЕК, макар отговорностите си по Закона на енергетиката, не е упражнил задоволителен надзор върху работата на двамата изпълнителни шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, които на 29 ноември 2006 година са подписали съглашение с „ Атомстройекспорт ”, по отношение на нуклеарната централа „ Белене ”.
В средата на октомври 2016-а прокуратурата упрекна двама някогашни изпълнителни шефове на Националната електрическа компания (НЕК) - Любомир Велков и Мардик Папазян, за подписване на неизгодна договорка за продажбата на остаряло съоръжение за АЕЦ " Белене ". Подписаният от тях през 2007 година контракт с " Атомстройекспрот " е ощетил НЕК с малко над 77 милиона евро. Преди изборите за президент поради АЕЦ " Белене " прокуратурата изиска депутатския имунитет на Делян Добрев от ГЕРБ, който бе министър на стопанската система, енергетиката и туризма в първия кабинет на ГЕРБ откакто от поста бе отхвърлен предшественикът му Трайчо Трайков. Добрев самичък изиска да му бъде свален имунитетът и това бе сторено от Народното събрание.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР