Двадесетата годишнина от членството на България в НАТО е наследство

...
Двадесетата годишнина от членството на България в НАТО е наследство
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС: Членството в НАТО е наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи

Двадесетата годишнина от участието на България в НАТО е завещание на свободата, извоювана с труд и тежки промени. Тя е доказателство за трайната мощ на груповата сигурност и архитектура на сигурност, учредена на правила. Това уточни в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Даниел Митов във връзка днешната дата, на която преди две десетилетия България получи статут на пълновръстен член на Северноатлантическия пакт.

Застанали пред несигурностите на бъдещето, България и нашите съдружници сме обединени в своята решителност да изградим свят, в който границите не могат да бъдат променяни със мощ, а суверенните нации могат свободно да избират своето бъдеще, добави Митов, представен от Българска телеграфна агенция.

В декларацията си той цитира и думи от встъпителната тирада на американския президент Джон Ф. Кенеди, в които се споделя: " Нека всеки знае, дали ни желае положително или зло, че ще платим всяка цена, ще понесем всяко задължение, ще посрещнем всяка компликация, ще подкрепим всеки другар, ще се противопоставим на всеки зложелател, с цел да подсигуряваме оцеляването и триумфа на свободата ".

До огромна степен България и страните от Източна Европа към оня миг дадоха причина за съществуването на НАТО, нова сила на Алианса да преформатира задачите си и да префокусира напъните си, уточни Даниел Митов.
Защото, изясни той, от официална позиция процесите през 90-те години може да са изглеждали като уголемение на НАТО, само че в действителност бяха бягство на източноевропейците от съветската сфера на въздействие в посока на свободните и демократични общества. Беше излаз – в библейския смисъл – на народите от Източна Европа в посока гаранции, че когато съветският реваншизъм и имперски вкус се възродят, то тези нации ще имат гаранция за сигурността си под чадъра на груповата защита на най-мощния защитителен съюз в човешката история.

Събитията през последните години, изключително след пълномащабната експанзия на Русия против Украйна, са доказателство за правилността на източноевропейската непримиримост да преследва участие в НАТО. Трябва да отдадем и дължимото на тези западни водачи, които видяха бъдещото уголемение на НАТО като опция за изтриване на старите разграничителни линии, акцентира депутатът. И добави, че експанзията на Кремъл е засилила основанията не просто за съществуването на НАТО, само че е довела и до нова, свежа вълна на разширението му – Швеция и Финландия.

Безценно е стратегическото състояние на България в Черноморския район, което ни прави витално значима част от механизма на районната сигурност, посочи Даниел Митов.

" Сътрудничеството с Гърция и Румъния би трябвало да развие инфраструктура, която да подсигурява и ускори общата ни сигурност. Нашата обвързаност към политическото измерение на НАТО е по-важна от всеки път. Живеем във времена, когато ясно би трябвало да разграничаваме кое е вярно и кое не ", се споделя още в декларацията на ГЕРБ-СДС.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР