Двадесет души бяха убити и близо 2000 затворници избягаха по

...
Двадесет души бяха убити и близо 2000 затворници избягаха по
Коментари Харесай

Двадесет убити при нападение в Сиера Леоне и бягство на близо 2000 затворници

Двадесет души бяха убити и близо 2000 пандизчии избягаха по време на офанзива против военни уреди, затвор и други места в Сиера Леоне . Това оповестиха публични лица от страната, оповестява " Ройтерс ".

, когато нападатели са разкрили огън в столицата Фрийтаун. Правителството упрекна " бойци ренегати " за офанзивите, които съгласно него са били отблъснати. Президентът Юлиус Маада Био сподели в послание в неделя, че множеството от водачите на офанзивата са били задържани и че се поставят старания за задържането на останалите. Започнало е следствие, съобщи той. Говорителят на армията полковник Иса Бангура сподели пред " Ройтерс ", че 20-те починали включват 13 бойци, трима нападатели, служител на реда, граждански и един човек, който работи в частна защита. Осем души са ранени и трима задържани, добави той.

Около 1890 пандизчии са избягали от централния затвор Pademba Road, откакто нападателите са нахлули , съгласно отчет за обстановката, който чиновници на пандиза споделиха с " Ройтерс " в понеделник. Досега 23 са се върнали, гласи известието. При офанзивата нападателите са се врязали в основната врата на пандиза с транспортно средство, с цел да я отворят. Преди това са се пробвали да пробият отбраната на постройката, посредством пукотевица и ракетна установка, само че не са съумели, описа полковник Шек Сулайман Масакуои, изпълняващ длъжността общоприет шеф на службата по пандизите в Сиера Леоне.

Репортер на " Ройтерс " споделя, че в затворе е видял по какъв начин вратите на килиите са били разрушени или отстранени напълно.

 Турска електрическа компания спря тока в столицата на Сиера Леоне заради неплатени сметки
Турска електрическа компания спря тока в столицата на Сиера Леоне заради неплатени сметки

Фрийтаун беше наранена от спирания на електрозахранването.

Полицията прикани пандизчиите да се върнат в пандиза в изказване в понеделник и предложи на обществеността награди за детайлности по отношение на местонахождението на бегълците или нападателите. Животът се завърна във Фрийтаун в понеделник следобяд, когато магазините и компаниите отвориха порти, откакто държавното управление понижи целодневния полицейски час на нощен от 9 вечерта до 6 сутринта.

" Задачата пред нас е прекомерно огромна и незабавна, с цел да бъде провалена от тези, които се стремят да лимитират мира и сигурността, на които се радваме като страна ", сподели Юлиус Маада Био в обява в Twitter (X).

Сиера Леоне към момента се възвръща от революция от 1991-2002 година, в която са били убити повече от 50 000 души. Ситуацията в страната е напрегната, откогато през юни, като този резултат бе отритнат от основния опозиционен претендент и бе подложен под въпрос от други страни, в това число Съединените щати и Европейския съюз. През при антиправителствени митинги.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР