Два закона делят България от Шенген, а един бюджет -

...
Два закона делят България от Шенген, а един бюджет -
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП-ДП: по-важният въпрос е как

Два закона разделят България от Шенген, а един бюджет - от еврозоната. Остава и 49-ият парламент да оправдае оптимизма на външния министър Николай Милков за зоната без граничен надзор, а също и уверенията на първите две политически сили за 3% бюджетен недостиг, с цел да бъдат спазени критериите за еврото.

Спокойно, нали ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ реализираха единодушие за законодателната стратегия, която включва и упоменатите два закона, и за 3 % дупка в разноските на страната? Така е, само че споровете са минирани във въпроса " по какъв начин ". Как ще се отрежат разноските в проектобюджета на служебното държавно управление, тъй че заложеният 6,4% недостиг (около 12 милиарда лева), да стане двойно по-малък. Как ще бъде разследван основният прокурор и по какъв начин ще бъде реформирана КПКОНПИ. Как ще се одобряват нужните за еврозоната закони като измененията в Кодекса за обезпечаване, от които недоволстват застрахователите, или в Закона за ограниченията против изпирането на пари, против които възразяват юристи. Отговорите ще лишават доста повече време и взаимни отстъпки, отколкото имената за държавно управление, които ще станат известни тази седмица.

Започва се с бюджета

Без подозрение първото тестване за прокламираното от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ единодушие за посока е приемането на бюджета за 2023 година Действието на удължителния закон за бюджет за 2022 година изтича на 10 юни, а в Народното събрание не са стартирали полемики нито по данъчните закони, нито по плана на служебното държавно управление, както и по останалите бюджети - на Държавното публично обезпечаване (ДОО), на НЗОК и на правосъдната власт. Формално няма по какъв начин, защото не са разпределени парламентарните комисии - към момента не е признат правилникът за работа на 49-ото Народно събрание.

Никой обаче не желае да хваща скалпела и да реже разноски в година на избори. Затова и съпредседателят на Политическа партия Асен Василев изиска служебният кабинет да напъха някак недостига в 3%, само че държавното управление на президента не склони. Преди да се заемат с разноските, депутатите първо ще се опитат да изтръскат спомагателни доходи - да вземем за пример като приберат колкото може повече от облагата на държавните сдружения. Резултатът ще е, че ги оставят без запаси и опция за вложения и при потребност ще теглят заеми, тъй че сходно решение не е решение.

Пенсии или строителство?

Изглежда, че депутатите доста желаят да запазят 12% нараствания на пенсиите от 1 юли, заложени от служебния кабинет, също и по-високите училищен заплати. Също и ония 9% Данък добавена стойност за ресторантьорите и кетъринга, понижени поради пандемията, която от дълго време завърши, също и нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното, която не се отрази ни минимум на цената на тестените произведения. Освен това не желаят да подвигат налозите.

Ще изпълнят ли със наличие ПП-ДБ постигнатата договореност с ГЕРБ-СДС по законодателните цели?Снимка: BGNES

Политическото единодушие сред първите две обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ елементарно може да се пропука още при първите диспути по бюджет 2023. Приоритизирането на разноските ще сътвори напрежение. Откъде да се среже? Политическа партия непроменяемо акцентират като заслуга покачването на пенсиите, ГЕРБ - строителните си подвизи. Разходите за пенсии през 2021 година са били 13,4 милиарда лв., до момента в който за 2023 година са 19,2 милиарда лв.. Приходите от осигурителни вноски обаче са към 11 милиарда лв. и покриват малко над 50% от разноските на ДОО, останалите 10 милиарда обезпечават още веднъж данъкоплатците посредством бюджета.

Заложените за 2023 година финансови разноски надвишават 10 милиарда лв., които страната няма да е в положение да изхарчи, както не съумя и с плануваните за вложения през 2022 година 8,2 милиарда лв., от които са изпълнени 5,6 милиарда лв.. Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев беше изразил мнение, че финансовата стратегия за тази година може да се понижи двойно, на 5 милиарда лв.. Строителните компании обаче разчитат парите за вложения да се запазят най-малко на равнището от м.г. поради индексация на договорите си за пътища, ВиК обекти и други, наложила се поради инфлационните процеси. Увеличението на пенсиите ли да изчака или договорите за строителство - тази алтернатива ще би трябвало да вземат решение ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, в случай че не съумеят да намерят пари и за двете.

Финансисти обърнаха внимание на едни над 1,5 милиарда лв. нарастване на издръжката на ведомствата. По БНР Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) изясни, че има запас в това перо. " При издръжката, която е към 10 милиарда, се появяват едни спомагателни 2 милиарда, които след това изчезват. Никой не може да изясни от кое място идват те ", съобщи икономистът. На този запас обърна внимание и президентът на КНСБ Пламен Димитров по Нова телевизия.

Какво да се прави с основния прокурор

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се съгласиха за належащата потребност най-накрая да се одобри механизъм за следствие на основния прокурор, както и антикорупционният закон, обвързван с КПКОНПИ. Повече от 15 години контролът над основния прокурор е непостижима задача за българските парламентаристи, въпреки да се кълнат във върховенството на закона. Сега въпросът е ще се случи ли, откакто е необходим и за приемането в Шенген, и като изискване по Плана за възобновяване и резистентност и втория транш от 724 млн. евро - или е следващият ажиотаж.

Емилия МилчеваСнимка: privat

С бързината, с която реализираха и оповестиха единодушието си да бъде основан подобен механизъм, двете обединения надали са напасвали възгледи по какъв начин да бъде следен основният прокурор. Предвидено е да бъдат признати промени в Наказателно-процесуалния кодекс, само че не е записано по чий план. Според квалифицирания от правосъдното министерство основният прокурор и заместниците му ще проверява углавен арбитър от Върховния касационен съд, краткотрайно назначаван за прокурор и избиран на инцидентен принцип от магистрати, авансово дали единодушието си. В края на  48-ия парламент обаче ГЕРБ поддържа предлагането на " Възражданe "  Националната следствена работа да бъде изведена от прокуратурата, а шефът ѝ да може да проверява основния прокурор и неговите заместници. Изглежда са еволюирали в разбиранията си.

По отношение на КПКОНПИ в утвърдената от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ законодателна стратегия е маркирано, че антикорупционната комисия се разделя на две (за битка с корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество) и ѝ се придават проверяващи функционалности. Но предмет на разногласия е по какъв начин да се избират членовете и кой да е обсегът на корупционните закононарушения. За трансформацията на КПКОНПИ управлявалото 7 месеца съдружно държавно управление на " Промяната "  така и не съумя да се разбере, а дейностите му сътвориха чувство за безпорядък и несъгласуваност сред партиите.

Днес два закона и един бюджет са рубиконът не просто за политическо взаимоотношение сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а за посоката на България.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР