Два танкера с американски втечнен газ очаква България през юни

...
Два танкера с американски втечнен газ очаква България през юни
Коментари Харесай

Скандални разкрития! Киро и Асен пазят в тайна танкерите, защото вместо втечнен газ, у нас влиза… руски

Два танкера с американски полутечен газ чака България през юни месец. Те трябваше да дойдат надлежно през днешния ден, 8 юни, и на 23 юни, само че съгласно вицепремиера Асен Василев първият танкер към този момент е дошъл и разтоварен и страната ни използва от закупеното от Съединени американски щати синьо гориво, оповестява ПИК.

Оказва се обаче, че никой отвън държавното управление не знае къде е дебаркирал първият танкер. Властта по този начин и не дава безапелационни отговори за какво тази информация би трябвало да се пази в загадка, че разтоварването и преносът на втечнения газ до България може да се реализира единствено на две места.

Вариантите са това да се случи или на гръцкия остров Ревитуза или на турския плаващ терминал „Елтугрул Газ“ на компанията „Боташ“. Припомняме, че съгласно изявления в медиите на Ревитуза потенциалът от дълго време е напълнен, а страната ни не е запазила спомагателен, с цел да може да се разтоварят там танкерите. Това значи, че единствената последна точка на американските танкери, които Петков купи посредством така наречен „блуждаеща сделка“, може да бъде турският плаващ терминал.

Което значи две неща. Първо, че цената на газа внезапно ще се увеличи спрямо цената, на която е платен, и най-вероятно ще е много по-висока даже от цената за съветския газ, която България плащаше, до момента в който го получаваше.

И второ, надалеч по-важно, страната ни в действителност няма да получи американски полутечен газ, а още веднъж руски…

Причината за това е, че в Турция преносът на газ е неразрешен със закон. И с цел да стигне до България някакъв газ от американските танкери, страната ни би трябвало да ги продаде на Турция, а по-късно на изходната точка на границата да купи същите количества, с цел да влязат в страната ни.

Експерти разкриха, че въпросните количества обаче въобще няма да са от американския газ. След като се споразумеем с Турция за цената на синьото гориво, което сме им продали от американските танкери и в този момент си го купуваме назад, само че на по-висока цена, контрактуваните количества ще влязат у нас през тръбите на „Турски поток“. И защото газът, който тече по тях, няма по какъв начин да се раздели на американски и съветски, де факто страната ни ще си купи съветски газ, само че на надалеч по-високи цени.

А забележителното оскъпяване ще е по четири линии. Първата е цената, която България заплаща по „блуждаещата сделка“ за закупуването на двата отказани от Китай TaHkepa с полутечен газ. Втората е цената, на която ще го продаде на Турция, с цел да получи същите количества на изходната точка на тръбопровода й. Третата е цената, на която ще го закупи от Турция, с цел да го получи назад. И четвъртата е обвързвана с таксите, които ще заплати за изключителното престояване на танкерите на стоянката на терминала „Елтугрул Газ“. Според осведомени въпросните такси са 8 пъти по-високи при изключителни обстановки, както е в тази ситуация с американските танкери.

Към това би трябвало да се добави и фактът, че при преноса на въпросния газ се губят сред 25 и 32% ОТ КОЛИЧeствата.

Експерти показват подозрения, че точно това е и повода Петков, Василев и Александър Николов да се оплитат в неистини за договорката с американските танкери, а мястото на разтоварването им да е най-строго защитаваната загадка в страната. По думите им, в случай че се разбере къде са дебаркирали корабите и за лаиците ще стане ясно, че в действителност ние не използваме американски газ, а Отново съветски, само че на доста по-високи цени поради всички покупко-продажби и такси по покупко продажбата със Съединени американски щати и по-късно с Турция.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР