Два протеста против маските и изолаторите в училище се готвят

...
Два протеста против маските и изолаторите в училище се готвят
Коментари Харесай

Родители на протест срещу маските в училище

Два митинга срещу маските и изолаторите в учебно заведение се готвят от родители преди старта на образователната година. Те ще се проведат на 14 и на 15 септември пред просветителното и здравното министерства в София. Демонстрации ще има и в други градове на страната.

Двете министерства издадоха директива, съгласно която маска за лице или шлемове ще носят възпитаници и учители през актуалната образователна година в коридора, стълбищата, фоайетата, медицинския кабинет, библиотеката, тоалетните и бюфета и столовата, както и в учебните рейсове.

" Ние не сме някакви екстремисти. Борим се носенето на маски да бъде пожелателно, а не наложително ", съобщи по bTV един от уредниците на родителския митинг в София Милко Божанков. Той аргументира настояването на родителите с " това, че няма нито едно клинично проучване в целия свят, че маските защищават даже на 60%. За сметка на това има доста клинични проучвания, които потвърждават, че маските вредят освен поради въглероден диоксид, само че вредят прочувствено и психически на децата ".

Божанков е безапелационен, че няма да пусне своите деца, които са в дребните класове, с маски на учебно заведение. По неговите думи, в случай че имаше изгода от маските, " те към този момент щяха да са унифицирани и от един материал ".

" Моите деца са се срещали с по-опасни вируси от COVID-19 ", съобщи различен уредник на родителския митинг Лили Божков, която се тревожи повече от това, че маските ще " бъдат компрометирани ", защото ще падат на земята, а по-късно децата отново ще ги поставят на устата си, написа dir.bg.

Междувременно по БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев сподели, че не всички рекомендации могат да се приложат във всички учебни заведения. "... Ясно сме споделили каква е задачата - да се обезпечи оптимално невзаимодействие сред паралелките. Някои учебни заведения избраха модел на смесено образование или на периодично повтаряне, което значи, че някои родители би трябвало да стоят през седмица с децата си у дома, или на разреждане, което значи да имаме два пъти повече учители, а ние нямаме. Тези модели основават доста повече компликации, в сравнение с този - на невзаимодействие сред паралелките в учебно заведение ", изясни министърът. Той напомни, че този модел е прибавен и в детските градини.

СЗО и УНИЦЕФ предложиха децата над 12-годишна възраст да носят маски. " Защо го направихме? Защото данните, с които разполагаме досега, демонстрират, че децата над 12 годишна възраст могат да се заразят и да разпространят вируса. Но и могат да носят маските вярно, даже и без зоркия надзор на възрастните. Защото са подрастващи и схващат. " Това обясни по Нова представителят на СЗО у нас доктор Скеднер Сила.

Протести против носенето на маски от учениците в образователните заведения се организираха преди седмица в Гърция, съобщи БНР. Родителите се бяха организирали в обществените мрежи и доста от тях носеха плакати с надписи, че маските са рискови за здравето на децата. Родителите упорстват, че ще стачкуват до отпадане на решението.

На демонстрациите участваха и учители, които разясниха, че на практика е невероятно дребните деца да са по няколко часа с маски в клас. Част от протестиращите родители са уверени, че маските работят неподходящо върху здравето на децата.

Учебната година в Гърция стартира на 14-ти септември, като всички преподаватели са задължени да създадат тест за ковид.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР